åklagare Catharina Kjelsson på väg in i rättegång.
åklagare Catharina Kjelsson. Foto: Anna Ahlström/SR

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för kidnappning och misshandel

I dag avslutades rättegången mot de Sundsvallsmän, mellan 20 och 24 år, som åtalats för två fall av människorov, hot och misshandel. Åklagaren vill se fängelsestraff på upp till sju år.

Det var under natten den 2 september i år som de fem männen ska ha kidnappat två män, 19 och 27 år gamla, i Sundsvall. De utsatta männen har båda hotats med pistol, blivit slagna med baksidan av en machete och knogjärn, och fraktats i bakluckan på en bil till ett skogs- och strandområde i Petersvik.

Alla fem misstänkta nekar till brott. Vissa av dem erkänner att de varit på platsen men inte begått några brott. En av männen nekar helt till att ha varit med och säger att han har varit med sin flickvän hela kvällen. Hon hördes under rättegångens sista dag.  I polisförhör har flickvännen tidigare sagt att hon inte helt säkert vet vilka kväller hon umgåtts med sin pojkvän, men vid förhöret i rättegången idag hade hon en annan berättelse.

– Hon vet inte vad hon har gjort den här kvällen. Hon tror att de sågs den här kvällen, men det vet hon inte, säger åklagaren Catharina Kjelsson.

Rättegången har handlat mycket om rädsla. En av målsägande vågade inte vittna i tisdags. Han har utsatts för hot och inför rättegångsstarten i måndags hade bultar på hans däck lossats. Mannen skulle egentligen ha hörts i måndags, men då rättegången drog ut på tiden sköts hans förhör fram till tisdagen men då orkade han inte vittna.

- Han hade lagt alla sina krafter på att vara redo att höras på måndagen. Han orkade inte ladda om för en extra dag, säger åklagaren Catharina Kjelsson.

Det som varit svårt i utredningen har varit att bevisa vem som gjort vad under misshandeln. Men i vissa delar har offren kunnat peka ut vilka gärningsmän som gjort vad.

– Det var en och samma gärningsman som ristade in bokstäverna och högg med machete på en annan man, säger Catharina Kjelsson.

Två av männen har angetts som mindre delaktiga på brottsplatserna, men bör ändå dömas för människorov, grov misshandel och grovt olaga hot, menar åklagaren.

– Även om de inte uttalade hoten eller ristade med kniven måste de ha förstått att det kan hända saker när de kidnappar personer. Jag anser att alla har varit delaktiga, säger Catharina Kjelsson.

Enligt åklagaren är det tydligt att alla har förstått konsekvenserna av kidnappningen.

– Att de följde med till Petersvik en andra gång, vid andra kidnappningen, visar att de visste vad de gjorde, säger Catharina Kjelsson.

Det grövsta brottet är knivskärningen på en av männens skinkor, där gärningsmännen ska ha ristat in bokstäverna BB, enligt åklagaren.

– Knivskärningen är det allra allvarligaste som kan ge konsekvenser hela livet med ärrbildning, säger Catharina Kjelsson.

Hon yrkar på att två av männen döms till fängelse i sex år och nio månader. De övriga tre männen bör dömas till sju års fängelse.

Bevisningen kritiserar av advokat Bertil Dahlström, som menar att det inte finns tillräcklig bevisningen för att knyta hans klient till brotten.

– Det finns inga vittnen, utan allt bygger på förhör med målsägande, säger han under slutpläderingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".