Elever i åk 2 räcker upp handen på lektion. Foto: Jessica Gow/TT
Elever i åk 2 räcker upp handen på lektion. Foto: Jessica Gow/TT

Ensamkommande barn ska snabbt till skola även utan god man

Skolverket: Barnets bästa är att få gå i skolan
1:41 min

Sundsvalls kommun erbjuder inte ensamkommande flyktingbarn skola förrän en god man har ordnats. Men det kan vara fel, säger Skolverkets undervisningsråd Mats Wennerholm.

Ett 30-tal ensamkommande barn finns på ett boende i Nolby i Sundsvall. De har bott där i två veckor och Sundsvalls kommun säger att de inte kan börja i skolan förrän var och en har fått sina gode män.

– Systemet är uppbyggt så här, säger Emma Flemström Heurgren, chef på HVB-hemmet Estonte.

Det gäller de som är yngre än 16 år som får vänta, de som fyllt 16 år kan få börja gymnasiet.

Undervisningsrådet Mats Wennerholm håller inte med.

– Skollagen ger alla barn rätt till utbildning oavsett om man har uppehållstillstånd eller inte. Så finns man på ett boende så har man rätt till utbildning, säger han.

Kan barnen gå i skola även om de inte har en god man?

– Ja, att det skulle vara ett formellt hinder från att de skulle kunna delta i undervisning det kan jag inte se, säger han.

Har barnen rätt att kräva skolgång?

– Enligt skolförfattningarna ska man tas emot i skolan så snart det är lämpligt utifrån elevens personliga förhållanden. Kommunen ska sträva efter att erbjuda skola inom en månad.

Gör Sundsvalls kommun fel?

– Kommunen har säkert ett ansträngt läge, men grundprincipen är att eleven har rätt till utbildning och att skola ska erbjudas inom en månad. Men är det inte möjligt just nu då kommunen tar emot många ensamkommande barn så ska man ändå planera för att skola ska ordnas så fort som möjligt.

Räcker det om kommunen erbjuder något skolliknande, som utbildning på boendet?

– Om kommunen hela tiden har elevens rätt som utgångspunkt kan det vara ett alternativ under en tid, men man ska planera för att barnen ska gå i skola.

Så principen är att även ensamkommande barn ska snabbt komma till en vanlig skola och det gäller oavsett om barnet fått en god man eller inte?

– En ensamkommande elev ska ju ha en god man som kan svara för inskrivning av eleven. Men om det är svårt att hitta gode män, ja, då kan inte det vara formellt viktigare med god man än att eleven får tillgång till undervisning. Men när det kommer så många ensamkommande barn under kort tid kan det finns utrymme för kommunen att vara flexibel - men det måste finnas en plan för hur man ska lösa det.

Är huvudspåret barnets bästa först - och barnets bästa är att få gå i skolan?

– Ja, det är riktigt.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".