Glenn Nordlund och Anna-Lena Lindberg.
Glenn Nordlund (S) och Anna-Lena Lindberg (C) fick nöjet att provköra den första kommunala elbilen i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Glest med elbilar i Västernorrland

Anna-Lena Lindberg (C): Kommunen måste visa vägen
3:40 min

Just idag kom den första elbilen till Örnsköldsviks kommun. Det ska bli tio elbilar inom två år. Av landstingets 230 fordon är bara tre elbilar.

Tittar vi på kommunerna i Västernorrland och landstinget, så är det inga smickrande siffror när det gäller valet av miljövänliga elbilar.

P4 Västernorrlands rundringning idag visar att det i Sundsvall idag finns sju elbilar som rullar. Sex till är på väg. I Kramfors finns det inga elbilar alls, det finns funderingar men tidigast nästa år. I Örnsköldsvik rullar nu alltså den första elbilen. 

Att det nu kom en elbil idag till Örnsköldsvik är till en del Centerpartiets förtjänst. Partiet och Anna-Lena Lindberg skrev härområret en motion till fullmäktige.

Vi tycker att kommunen ska gå före och visa att det är möjligt att köra en elbil.

Glenn Nordlund (S) och kommunstyrelsens ordförande fick äran att göra provturen med den nya elbilen.

– Vi var tidigt ute med etanolbilar och vi visade därmed att vi vill jobba med den här frågan. Nu är tiden mogen för elbilar och då gör vi den här satsningen med att köpa tio elbilar på några års sikt.

Hur många elbilar tror ni att landstinget i Västernorrland har igång idag? Totalt har landstinget 230 fordon.

– Tio bilar, gissar Glenn Nordlund.

– Tio procent av bilparken, kanske säger Anna-Lena Lindberg.

Rätt svar är tre bilar. En rullar i Sollefteå, en annan i Örnsköldsvik och den tredje i Härnösand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".