Anna Holmlund, skicross. Foto: Mattias Lundin/TT
Anna Holmlund, skicross. Foto: Mattias Lundin/TT

Världscupvinnaren: Vårt resande är inte särskilt klimatsmart

Anna Holmlund: Säsongerna kommer flyttas framåt
1:07 min

Regerande världscupsegraren i skicross, Anna Holmlund från Sundsvall, drar igång en ny säsong i morgon. Som tävlande i en ytterst klimatberoende idrott konstaterar hon att allt flygresande under året inte är bra för miljön.

Säsongsstarten sker i österrikiska Montafon på fredagen. Åttiotvå mil därifrån pågår klimatmötet i Paris, och som representant för en ytterst väderberoende idrott funderar Anna Holmlund över det paradoxala i det klimatavtryck som samma idrott står för.

– Tyvärr flyger vi en del och det är inte så klimatsmart. Vi bidrar säkert en hel del till utsläppen med både flyg- och bilåkande så jag skulle verkligen välkomna nya lösningar, säger Anna Holmlund.

Hon säger att klimatfrågan inte diskuteras särskilt mycket ute på touren, men konsekvenserna av varmare vintrar märks allt tydligare, bland annat genom att det blir svårare att hitta snö tidigt under säsongen.

– För vår del kommer vi troligen att få förskjuta säsongerna framöver, det brukar vara lättare att hitta snö på våren, säger Anna Holmlund som annars är mycket laddad inför att äntligen få sätta igång och tävla igen.

– Jag har inte ont någonstans, det är skönt. Och alla vill slå mig men jag vill gärna slå dem också, avslutar den regerande världscupvinnaren.

Sandra Näslund från Kramfors är också på plats i Österrike men är inte redo för tävling ännu efter sin svåra knäskada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".