Polisområdeschef Micael Säll Lindahl
Polisen i Västerbotten gör ett bra jobb, tycker polisomrpådeschefen Micael Säll Lindahl. Foto: Helena Andersson /SR

Polischefen: Det är rätt att hjälpa polisen i Skåne

"Det är något vi måste bära"
0:32 min

Att skicka poliser från norr till Skåne påverkar beredskapen i Norrland. Men det är rätt att skicka hjälp eftersom behovet är så stort, menar biträdande regionpolischefen. 

Som P4 Västernorrland berättat skickas varje vecka poliser från hela Norrland för att hjälpa till med gränskontrollerna i Skåne och i Västsverige. Just nu arbetar femton poliser från region Nord (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland) i Skåne. 

Micael Säll Lindahl är biträdande regionpolischef i region Nord. Han säger att hjälpen till södra Sverige påverkar polisens verksamhet här i norr.

– Det påverkar utryckningsberedskapen, det påverkar den tillgängliga resursen. Men det är inget som river stora hål i vår planering, säger han.

Antalet poliser som skickas till södra Sverige fördelas mellan Norrlandslänen. Det handlar alltså om relativt få poliser per län, säger Säll Lindahl.

– Det som händer är att vi kanske har en bil mindre. Om vi skulle haft tre bilar en kväll så kanske vi har två bilar.

Regionpolischefen tycker att det är rätt att hjälpa kollegerna i södra Sverige eftersom läget där är så ansträngt just nu.

– Jag ska inte säga att det är lätt för oss att få ihop det. Men om vi jämför oss med hur det ser ut i övriga Sverige, så tycker jag att det är något vi måste bära. Vi måste bidra till helheten, säger Micael Säll Lindahl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".