Kommunalrådet Sten-Ove Danielsson försöker få utredningen bekräftad eller dementerad. Foto: Pontus Hellsén
Kommunalrådet Sten-Ove Danielsson. Foto: Pontus Hellsén

Kommunalrådet i Ånge: Det pekar uppåt

"Det pekar uppåt just nu"
3:38 min

Den senaste tiden har nyheterna handlat om kriser under den pågående flyktingströmmen. Samtidigt går ekonomin går bra för många kommuner som också spår en förbättrad arbetsmarknad.

Många kommuner i landet har ett bra tryck i ekonomin just nu, rapporterar Ekot. Kommunerna ser också en ljusning på arbetsmarknaden, vilket Ånge är ett exempel på. De ser ut att göra ett överskott på ungefär fyra miljoner kronor i år och har en sjunkande ungdomsarbetslöshet i kommunen.

– Det pekar uppåt just nu, säger Sten-Ove Danielsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Ånge.

En anledning till att ungdomsarbetslösheten sjunker är att många gått i pension, menar Danielsson. Samtidigt har Ånge som de flesta andra kommuner tagit emot många asylsökande. Debatten om Sveriges tillstånd har varit het, vissa menar att Sverige står inför en kollaps, men det håller inte Sten-Ove Danielsson med om ur sitt perspektiv.

– Jag tror det skiljer mycket mellan kommuner. I Malmö är det nog kaotiskt, men så är det inte här.

– Samtidigt måste även vi hinna anpassa oss till nya som kommer . Så visst är det ett ansträngt läge. Men det är glädjande att det går bra för svensk industri så att vi har muskler att göra den här humanitära insatsen. Det går hand i hand.

Hur ser det ut om man tittar ett par år framåt – går det att slappna av?

– Nej, om det inte blir förbättrade skatteprognoser ska vi träffas över partigränserna i vår och titta på hur vi ska lösa det. Kommunekonomiskt ser det riktigt dåligt ut 2018. Man befarar att statsbidragen inte kommer höjas i samma takt som tidigare.

Ånge kommer att få 27 miljoner i statligt bidrag för flyktingmottagandet. Det innebär en möjlighet för kommunen i framtiden, tror Danielsson.

– Det finns faktiskt jobb i inlandet. Det gäller bara att få folk att åka iväg på utbildningar eller att vi själva anordnar dem. Jag är ganska positiv och tror att vi kommer öka befolkningen.

–  Pengarna vi får kommer användas till att utbilda invånarna i kommunen oaktat om de kommer från Syrien eller Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".