Avbytarbänken under en innebandymatch. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Innebandygymnasium för killar räddas i Örnsköldsvik

"Tidigare år har det varit många sökande"
0:35 min

När Svenska innebandyförbundet valde bort Örnsköldsvik som en ort med riksintag var innebandygymnasiet för killar hotat, men nu räddas det med lokalt intag.

– Det är superpositivt, säger Joakim Sandström, ordförande för Örnsköldsviks Innebandy.

Anledningen till att innebandyförbundet drog in nationellt intag, NIU-utbildningen, på herrsidan var att det inte finns något herrlag på elitnivå i staden. Man valde då istället att satsa på Sundsvall och Umeå som har superligalag. På tjejsidan finns innebandyinriktning med nationellt intag kvar som tidigare på Örnsköldsviks gymnasium.

Den nya innebandyutbildningen i Örnsköldsvik blir en så kallad LIU-utbildning. Ett lokalt idrottsgymnasium som får ge 200 poäng i idrottsfördjupning, men inte undervisa i specialidrott.

Det är betygen som avgör om man får en plats på LIU. Elever blir alltså inte uttagna utifrån lämplighet och färdigheter som gäller vid Nationellt godkända utbildningar (NIU), enligt Svenska innebandyförbundet.

– Vi har ju många grabbar igång och att de inte skulle få gå en idrottsutbildning på gymnasienivå kändes väldigt negativt. Därför tog vi det här samarbetet med Mikael Elias gymnasium, säger Joakim Sandström, som inte tror att det blir något problem att fylla de arton utbildningsplatserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".