Tomas Nejne ordförande Vilhelmina södra sameby Foto: Elenor Nordström
Tomas Nejne, ordförande Vilhelmina södra sameby Foto: Elenor Nordström/SR

Nej till skyddsjakt möter stark kritik

"Det här är inte bra för rennäringen"
2:58 min

Beslutet om att häva skyddsjakten på sju lodjur i Västernorrland väcker stark kritik. Konsekvenserna kan bli allvarliga, menar Tomas Nejne, ordförande för Vilhelmina södra sameby.

För att minska skadorna på renskötseln beslutade länsstyrelsen tidigare i höst om att införa skyddsjakt på sju lodjur i olika områden i Örnsköldsvik och Sollefteå kommun.

Det överklagades till Naturvårdsverket som nu häver beslutet.

– Nu kommer tiotusenrenar till vinterbetesland och att Naturvårdsverket inte kan se att lodjur äter ren är för mig svårbegripligt. Beslutet är inte bra för rennäringen, säger Tomas Nejne, ordförande i Vilhelmina södra sameby.

Vad har ni för inställning till rovdjur?

– Vi har haft rovdjur i alla tider i renbetesområdena. Men nu har alla stammar ökat och det måste man tänka på när besluten ska tas, säger han.

Hur ska ni skydda renarna?

– Det blir en hårdhänt bevakning. Vi får vara ute så mycket som möjligt, men det är mörkt vid den här årstiden och omöjligt att bevaka renhjorden.

Nejne menar att minst tusen renar av de som betar i Västernorrland kan bli rovdjursföda.

– Sverige måste ta ansvar och se till att det finns en ekonomisk hållbar rennäring. Det gör de inte idag, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".