En kastrull med mandelpotatis Foto: Ida Eklund/TT
Mindre tid hos de äldre gör att hemtjänsten inte längre hinner koka potatis. Foto: Ida Eklund/TT

Äldre får mindre tid när socialnämnden sparar

Malin Larsson (S): Det här är rätt sätt att jobba
2:18 min

Den mjuka sektorn i alla kommuner har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det gäller inte minst i Sundsvall där socialnämnden lider av ett stort underskott.

Hur ser du på socialnämndens förslag? Mindre tid att laga mat för hemtjänsten. Kommenteringen är nu stängd.


Socialnämnden har ett underskott på 175 miljoner kronor. Och anledningen är helt enkelt att man inte rättat munnen efter plånboken. Det menar socialnämndens ordförande i Sundsvall, Malin Larsson (S). 

– Vi har gjort flera både interna och externa undersökningar som visar att vi är rätt budgeterade. Vi gör av med för mycket pengar, vi har för höga kostnader helt enkelt, säger hon.

Nu finns det ett förslag på att hemtjänstpersonalen inte längre ska få koka potatis till de boende. Socialnämnden föreslår att man ska se över ändringar gällande den beställda tiden inom hemtjänsten, bland annat mathållningen.

Ett förslag är att man ska dra ner tiden för att servera och laga mat till den äldre från 60 till 50 minuter per dag. En konsekvens kan då bli att man inte hinner koka potatis till personen.

– Det rör sig om tio minuter per person och dag. På varje individ är det inte så mycket men slår vi ut det på ett år så blir det väldigt mycket totalt på hemtjänsten, säger hon.

Socialnämnden ser också över bemanningen inom äldreomsorg och hemtjänst. Malin Larsson menar dock att det inte kommer att innebära några uppsägningar.

– Vi vet att vi kommer behöva personal inom andra verksamhetsområden bland annat de som jobbar med ensamkommande barn och vi bygger också nya äldreboenden så att vi kommer nog att behöva personalen inom andra yrkesområden, säger hon.

Malin Larsson vågar inte säga när budgeten kommer att vara i balans. Men under 2016 ska man vara en bra bit på väg menar hon.

– Nu måste vi se resultat utav de beslut vi fattar. Det här är rätt sätt att jobba, säger hon.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".