Hockey, Kovland, hockeylag, ishall
Team U11 tränar i ishallen i Kovland. Foto: Anna Ahlström/SR

Hockeyförbundet vill stoppa serier och cuper för barn under 13 år

Jeffe Christiansen, 11 år: Bra förslag
2:44 min

För två veckor sedan kom fotbollsförbundet med beslutet att det ska bli förbjudet att utse vinnare i seriespel för barn under 13 år. Nu är ishockeyn på väg åt samma håll. Där finns också ett förslag om att slopa seriespel till och med 12 års ålder.

Ska barn få vinna serier och cuper eller inte? Borde fler idrotter förbjuda seriespel? Vad tycker du? Kommentera!

– Det är bra för då kan man få in fler unga i hockeyen, när alla får spela lika många matcher och det inte blir några vinnare, säger Peter Norrbom, tränare för team U11 i Kovland, väster om Sundsvall.

I Ångermanlands hockeyförbund börjar barnen spela serier från 11 års ålder med tabeller och seriesegrare utses. I Medelpads hockeyförbund spelar barnen seriespel med tabeller först vid 12 års ålder. Enligt förslaget från Ishockeyförbundet ska seriespel och cuper där vinnare utses vara okej först vid 13 års ålder.

När lagen åker iväg för att spela cuper kan de däremot vinna cuper från lägre åldrar. Även här vill förbundet se förändringar och vill att det inte ska vara några tabeller eller statistik i cuper före 13 år.

– Jag tycker att det låter bra. Det är inte så kul om vissa kommer med bra lag som är toppade som vinner allt, medan andra lag som är sämre inte får spela lika många matcher, säger 11-årige Jeffe Christiansen som spelar i Kovland.

Inom fotbollen kommer cuper och serier att slopas för barn under 13 år från och med januari 2017. Innbandyn har redan gått före och stoppat seriespel för barn upp till 12 år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".