Enkelt för obehöriga att ta sig in på länets skolor

1:17 min

Det är enkelt för obehöriga att ta sig in på skolor i Västernorrland. Trots att säkerheten på skolor nu blivit mer aktuell än någonsin, kunde P4 Västernorrlands reportrar gå omkring helt ostört i skolkorridorer upp till 42 minuter.

Vad tänker du om att obehöriga kan röra sig på skolor? Tyck till i kommenteringen.

P4 Västernorrland har besökt de tio grundskolorna med flest elever i länet. Vi har obehindrat gått in i skolorna och rört oss omkring utan att vi i förväg sagt att vi skulle komma.

Under våra stickprov mötte vi flera lärare och elever, men på hälften av skolorna dröjde det minst 18 minuter innan någon ifrågasatte vår närvaro.

– Det låter länge. Vi har pratat om att vara vaksamma efter det som hände i Trollhättan, säger Kristina Brännström, lärare på Höglundaskolan där vi var i 21 minuter innan någon frågade vad vi gjorde på högstadiet.

Skolan är enskilda platser, vilket betyder att ingen utomstående får vistas på dess område utan tillstånd. Efter terrordådet på en skola i Trollhättan blev säkerheten på skolorna i landet mer aktuell än någonsin.

Att obehöriga enkelt kan ta sig in på skolor skapar otrygghet, menar Bo Jansson, ordförande på Lärarnas riksförbund.

– Jag vet att elever inte gillar att vilka som helst kan röra sig på skolorna. Det är inte bra för tryggheten, säger han.

Vi har den skolkulturen att det är som att gå in på en järnvägsstation och att det är okej.

Vi har pratat med både lärare och rektorer efter vår undersökning. På skolor där det tog längre tid att bli ifrågasatt, säger personalen att många är på besök för utvecklingssamtal vid tillfället och att vi togs för att vara förälder eller lärarvikarie. På en skola ägde dessutom ett större möte rum med lärare från andra skolor.

Murbergsskolan i Härnösand har rutinen att besökare ska anmäla sig hos expeditionen och få med sig ett besökskort. Det för att hålla bättre koll vilka som vistas på området. P4 Västernorrland var där i 18 minuter innan en lärare konfronterade oss.

– Jag tycker det känns mycket obehagligt. Vi har tidigare pratat om att vi på ett vänligt sätt ska ifrågasätta en okänd för att få veta personens ärende, säger Ulla Nyström Theander, rektor.

Hur kommer man åt problemet?

– Där måste jag ta hjälp och stöd, för jag har ingen lösning, säger hon.

Så lång tid det tog det för oss att bli upptäckta:

  • Örnsköldsvik: Själevadsskolan, 2 minuter.
  • Örnsköldsvik: Geneskolan, 42 minuter.
  • Sollefteå: Vallaskolan, 38 minuter.
  • Härnösand: Gerestaskolan, 9 minuter.
  • Härnösand: Murbergsskolan, 18 minuter.
  • Sundsvall: Hagaskolan, 7 minuter.
  • Sundsvall: Höglundaskolan, 21 minuter.
  • Sundsvall: Skönsmons skola, 1 minut.
  • Timrå: Arenaskolan, 21 minuter.
  • Timrå: Böle skola, 11 minuter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista