Hjärtstartare med placering på räddningsbåt i Sundsvall. Foto:Christer Suneson.
Hjärtstartare. Foto: Christer Suneson/SR.

Oregistrerade hjärtstartare kan orsaka onödiga dödsfall

Hjärtförening: Registrera era hjärtstartare
1:16 min

Av över 35 000 hjärtstartare i Sverige är bara en tredjedel registrerade i Hjärtstartarregistret. Det innebär att en person med hjärtstopp kan bli liggande bara meter från en hjärtstartare utan att allmänheten kan hitta den.

En hjärtstartare är en maskin som är helt självinstruerande och kan rädda liv om någon drabbas av hjärtstopp.

Men då gäller det att hitta dom snabbt och det kan man göra om maskinen är registrerad i Hjärtstartarregistret. Då hittar man snabbt placeringen på en karta i datorn eller i mobilen.

Det finns exempel då människor inte fått rätt hjälp trots att hjärtstartare funnits i närheten.

Ja det slutsatsen drar jag när hjärtstartare finns men inte är registrerade, säger Peter Hellsinger på Hjärt- och lungföreningen i Sundsvall.

Bland annat i flera av Sveriges Radios sju radiohus i Norrland finns hjärtstartare, men bara två av dom har registrerats.

Enligt Hjärt- och lungföreningen är det positivt att antalet hjärtstartare blir allt fler i landet men problematiskt att så många, precis som Sveriges Radio, glömmer att registrera dom.

– Ja och dessutom att en del också glömmer att sätta upp de gröna hjärtstartarskyltarna som tydligt ska markera var maskinerna sitter. Så jag vill uppmana alla som köpt en hjärtstartare att kontrollera att den är registrerad i hjärtstartarregistret. För det kan rädda liv, säger Peter Hellsinger på Hjärt- och lungföreningen i Sundsvall.

På Sveriges Radios sju huvudredaktioner norr om Dalälven var det bara Luleå och Kiruna som registrerat sina hjärtstartare.

Enligt Susanne Helsing, kanalchef vid P4 Västernorrland, kan det finnas ett problem om P4 Västernorrland registrerar hjärtstartaren.

– Hjärtstartarregistret registrerar publika hjärtstartare som allmänheten kan komma åt. Hos oss kommer inte allmänheten åt hjärtstartaren själv, för det finns ingen reception eller öppen dörr in. Det kan vara frustrerande att ha en hjärtstartare inom ett par meter men den står bakom en låst dörr, säger Susanne Helsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".