Daniel Westberg
Daniel Westberg har gått utbildning och fått sitt yrkeskompetensbevis. Foto: Anna Ahlström/SR

Yrkesförare måste lära sig äta nyttigt för att få yrkeskompetensbevis

Daniel Westberg: Intressant utbildning
1:29 min

Lastbilschaufförer ska få bättre koll på sin hälsa, som en en del i den utbildning som alla yrkesförare i landet ska ha gått innan september nästa år.

Från och med nästa år räcker det inte med att ha rätt körkortsbehörighet för att få köra godstransporter, utan då ska alla förare ha genomgått en fortbildning annars risker de böter. 

För att yrkesförarna ska få ett yrkeskompetensbevis ska de bland annat gå en kurs i hälsa, där frågor om sömn, att äta rätt och träning tas upp. Yrkesförarna ska dessutom gå kurser i trafiksäkerhet och hur man kan minska miljöpåverkan. Just maten är något som många lastbilsförare slarvar med.

– Det slarvas nog ofta bland chaufförer som kör på natten. Det stannas oftast på macken och där säljs det korv, säger Daniel Westberg som jobbar på ett godsföretag i Sundsvall och precis gått utbildningen.

Han tror inte att en särskild utbildning förändrar förarnas matvanor.

– Mycket sitter nog i huvudet. Det handlar om att vara villig att ändra sitt beteende, säger Daniel Westberg.

Tidigare har det inte behövts någon särskild utbildning för yrkesförare, utan körkortsbehörighet har varit tillräckligt. Men från september nästa år krävs fortbildning. Förarna har haft på sig sedan 2009 att gå den, men det är bara 25 procent som hittills gått klart den.

– Från och med 10 september 2016 krävs yrkeskompetensbevis för att utföra transporter med tung lastbil. Har man inte det får man inte köra transporter, säger Ted Montaigne, utredare på Transportstyrelsen.

Daniel Westberg, som är en av de som gått klart utbildning, är nöjd.

– Den var intressant och lärorik. Vi fick lära oss sånt som är värt att veta om bland annat hälsa och kör- och vilotider, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".