Star Wars, Han Solo, Tomtetröja
Arthur von Schmalensee, Kristofer Lönnå och Sofia Hård. Foto: Erik Nyberg/Sveriges Radio

Höga förväntningar inför StarWars-premiären

"Det finns inget värre än Jar Jar Binks"
2:06 min

Idag går Star Wars: The Force Awakens upp på bio. Den har redan slagit alla tidigare rekord i biljettförsäljning och fansen försöker att leva avskärmade från omvärlden fram till premiären för att inte förstöra filmupplevelsen.

Arthur von Schmalensee har varit hängiven följare av historien sedan den startade 1977 och förklarar sin kärlek för P4. 

– Jag var 18 år när jag såg den första filmen. Jag tyckte den var dödshäftig och gick och väntade på nästa film och nästa film.

Han har sett de första filmerna, alltså episod 4, 5 och 6, 10 gånger på bio och lika många gånger på VHS och DVD. De följande filmerna som kom var episod 1, 2 och 3.

– De var lite av en besvikelse, säger han.

Den nya filmen är den sjunde och nu är det Disney som köpt alla rättigheter, något som fått många att bli skeptiska.

– Den har fått jättebra kritik men min första rädsla var att Darth Vader skulle få Musse Pigg-öron, det hade inte varit bra.

De första filmerna anses var de riktiga, de som är verkligen räknas. Sofia Hård är journalist och recensent och förklarar hur allvarligt det är med Star Wars för fullblodsfansen.

– När 1, 2 och 3 kom fick man inte säga att dom var bra. Jar Jar Binks får man till exempel inte gilla för då får man något i huvudet. 

Det är en tramsig karaktär som infördes i ettan och som fick mycket skit på internet, förklarar Sofia. Frågan är vad Disney kommer att slänga in den här gången som kan få fans på dåligt humör.

– Värre än Jar Jar Binks? Finns inget, det går inte att gå så långt, konstaterar Arthur.

Ikväll går han på bio med sin dotter som kommer från Stockholm enbart för att gå på premiären med honom. Givetvis har dom synkroniserade Star Wars-tröjor på sig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".