Fiskodlingen i Nätrafjärden flyttas

Olof Karlsson, VD: Vi behöver hitta en lämpligare plats
1:53 min

Fiskodlingen i Nätrafjärden vid Köpmanholmen har varit mycket kritiserad. I flera år nu har de som bor i närheten klagat på att odlingen förstör miljön genom övergödning. Nu flyttar Ålands fiskförädling odlingen.

– Vi behöver hitta en plats som är lämpligare miljömässigt och inte ligger så nära boende, säger Olof Karlsson, VD på Ålands fiskförädling.

Det har länge varit klagomål mot fiskodlingen i Nätrafjärden vid Köpmanholmen. Odlingen ligger i närheten av ett område med många fritidshus. Bland annat har de boende klagat på att odlingen försämrar miljön på grund av övergödning och så sent som i våras överklagade Örnsköldsviks kommun fortsatt tillstånd för fiskodlingen. De tyckte bland annat att odlingen inte gick ihop med deras skärgårdssatsning.

– Vi försöker driva verksamhet så bra som möjligt för att ta hänsyn till alla övriga intressenter som finns i området, säger Olof Karlsson, VD på Ålands fiskförädling till P4 Västernorrland.

Nu flyttar alltså Ålands fiskförädling odlingen några kilometer längre ut i skärgården inför nästa säsong. VD:n Olof Karlsson menar att flytten kommer göra betydligt färre boenden berörda och att den nya odlingsplatsen är mer gynnsam även för företaget.

Men flytten kommer inte ske helt och hållet, bolaget kommer ha kvar fisk på samma ställe under vintern. Det påverkar däremot inte den marina miljön, menar Olof Karlsson.

– På grund av väderleksförhållanden så måste vi har en skyddad plats över vinter, men med minimal utfodring så det blir ingen miljöbelastning, säger Olof Karlsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".