Medicin. Olika slags tabletter i doseringsskålar.Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Många slutar för tidigt med antidepressiva läkemedel

"Man brukar behöva medicinera i nio månader till ett år
1:06 min

Många som fått utskrivet läkemedel mot depression avbryter behandlingen för tidigt. Mer än hälften av de som hämtat ut sitt första recept, hämtar aldrig ut det andra.

I de öppna jämförelserna mellan landstingen kan man se att Västernorrland ligger ännu lite lägre än genomsnittet. Det handlar alltså om personer som tagit ut ett första receptuttag men sedan inte hämtar ut på nästa när det gått två till fem månader.

Det här är ett problem säger Maria Alsén-Lindström som är läkare och ordförande i läkemedelskommitten i Västernorrland. Risken för återinsjuknande ökar om man inte äter medicinen i helst minst nio månader, säger hon.

Vad som är orsaken till att så många slutar i förtid vet man inte men eftersom problemet är störst i glesbygdslandstingen med låg bemanning inom sjukvården så kan problemet vara att det är uppföljningen som saknas, säger hon.

– Det kan vara så att vården missar att följa upp en del patienter som då slutar med medicinen om man inte tycker att den har effekt eller om den ger biverkningar. Man brukar behöva stöd för att kunna fortsätta med de här medicinerna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".