Från vänster:  Emelie Hedin, Malin Stenberg, Wictoria Henriksson, Katarina Wigren, Maria Svedin, Emelie Westin, Carolina Homer, Helén Olsson.
Wictoria Henriksson, (trea från vänster) med arbetskamrater på daglig verksamhet. Arkivfoto: Ulla Öhman/SR

Många saknar fortfarande kontaktperson

Trots att LSS-lagen ger rätt till kontaktperson för vissa grupper av funktionshindrade så får många fortfarande nej av sin kommun.

Wictoria Henriksson från Härnösand har tidigare haft kontaktperson men nu har hon ingen.

Hon säger att hon saknar att ha någon att umgås med och till exempel kunna åka till Sundsvall för att shoppa.

– Jag har färdtjänst men jag vill inte åka ensam, säger Wictoria.

Många kommuner har brist på människor som vill bli kontaktperson men det är också vanligt att kommuner slentrianmässigt ger avslag till personer som bor på gruppboenden och har en daglig verksamhet. I till exempel Härnösand där Wictoria bor har kommunen sagt att man kan få sitt behov av sociala kontakter tillfredsställt med hjälp av personal på gruppboendet eller i daglig verksamhet. Men det är fel, menar experter som P4 Västernorrland talat med.

Tidigare i P4 Västernorrland, i somras, berättade Maria Öström från Härnösand om sin längtan efter en kontaktperson. Hon hade haft en kontaktperson i sjutton år när hon plötsligt fick avslag.
– Jag känner mig ensam nu. Jag känner mig otrygg och vågar inte gå på dans längre, sa hon då.

Nu frågar vi Maria igen om hon har fått en kontaktperson.
– Nej, jag har fortfarande ingen.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".