Ulf Larsson
Ulf Larsson lämnar arbetet på Sundsvalls kommun för att istället rädda flyktingar på Medelhavet. Foto: Anna Ahlström

Ulf Larsson ska hjälpa flyktingar på Medelhavet

Ulf Larsson: Det är barn och unga som man vill rädda först
4:27 min

Om en vecka lämnar Ulf Larsson jobbet inom socialtjänsten i Sundsvall och åker till Grekland för att hjälpa flyktingar som flyr över Medelhavet. Han finns med i besättningen i en av de så kallade gula båtarna.

Projektet Gula Båtarna skapades av Sjöräddningssällskapet och mediebolaget Schibsted och har under julhelgen räddat 215 flyktingar.

Ulf Larsson är med i Sundsvall Sjöräddningssällskap och ska om en vecka åka ner till Grekland för att delta i arbetet. Han ska befinna sig på en båt längs Greklands kust i två veckor för att hjälpa flyktingar som är på båtar som har kapsejsat.

– Man måste förbereda sig mentalt inför det här, säger Ulf Larsson.

Kan det vara så att det blir många etiska beslut också om ni hamnar i en krissituation? Om en båt har kapsejsat och det är människor i vattnet.

– Det ät ju så. Man måste ta de svåra besluten när det behövs. Men vi är en besättning som hjälps åt och är kloka tillsammans. Jag har min erfarenhet, jag har jobbat inom ambulanssjukvård och jag har varit i utlandsstyrkan på utlandstjänstgöring så jag har en erfarenhet av att ta hand om människor i liknande situationer, säger han.

Det är ganska dåligt väder nu. Det är vinter, stormigt och kallt i havet.

– Ja, det blir ju kallare. Det minskar ju chansen att överleva om man hamnar i vattnet, säger han.

Du har ju familj. Hur tänker du kring farorna?

– Jag tror att jag är bra på att riskbedöma. Sedan så är det så att vi i besättningen hjälps åt att ta besluten. Är det någon som känner att det inte funkar så går vi inte in i en sådan situation, säger Ulf Larsson.

P4 Västernorrland
p4vasternorrland@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".