Johan Larsson, Emelie Westin, Johan Ander och Caj-Åke Hägglund är några i Demokraticirkeln. Foto Ulla Öhman/SR
Johan Larsson, Emelie Westin, Johan Ander och Caj-Åke Hägglund från en Demokraticirkel förra hösten i studieförbundet Vuxenskolans regi. Foto Ulla Öhman/SR
Ulla Öhmans årskrönika 2015 Del 1

Rätten att bestämma över sitt liv när man har en utvecklingsstörning

"Andra bestämmer över deras huvuden"
4:37 min

Att inte få flytta ihop med sin kille när man bor på ett gruppboende och att inte få sitt röstkort när det är dags för val. Det är några exempel på där den som har en utvecklingsstörning inte får bestämma över sitt liv som alla andra.

Hösten 2014 och sommaren 2015 träffade reporter Ulla Öhman en grupp vuxna i Härnösand som gick studiecirklar om politik och demokrati. Det gemensamma för dem var att de hade olika grader av utvecklingsstörningar.
Annars var de olika och hade olika saker som de ville göra i sitt liv.

Johan Ander ville gå med i ett politiskt parti. Maria Öström ville ha en kontaktperson. Malin Lundholm ville flytta ihop med sin pojkvän på det gruppboende där båda bodde. Flera ville prova på andra jobb och alla tyckte att dagersättningen på den dagliga verksamheten var för låg, 36 kronor om dagen. 

I den här första delen av årskrönikan tittar vi tillbaka på några av samtalen i serien Rätten att bestämma över sitt liv. 

I del två som sänds 11.35 idag får vi höra hur det gick sedan för en del av deltagarna. 

Strax här nedanför kan du höra hela samtalet i P4 Västernorrland i morse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".