Skylt Kronofogden. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

"Frågan har ramlat mellan stolarna"

Socialnämndens ordförande: Kan vi agera tidigare så ska vi göra det
3:22 min

Sundsvalls kommuns socialtjänst har en nolltolerans mot vräkningar av barnfamiljer, trots det vräks barn varje år. För i praktiken har man inte kunskap om de förebyggande åtgärder som står till buds.

– Jag tycker att det är jätteintressant. Kan vi agera tidigare och göra mer och förhindra att framför allt en barnfamilj vräks, då ska vi självklart göra det. Det är något som vi måste se över, säger Malin Larsson(S), socialnämndens ordförande i Sundsvall.

Det var i måndagens eftermiddag i P4 Västernorrland som Pia Kjellbom, forskare i socialt arbete vid Stockholms universitet berättade om en, av socialtjänsterna i hela Sverige, väldigt outnyttjad möjlighet.

Enligt hyreslagen finns det en möjlighet för socialtjänsten att i ett tidigt skede gå in och skriftligt ta ansvar för hyrestagarens hyra gentemot hyresvärden. Då blir det inte längre möjligt för hyresvärden att vräka hyrestagaren. Om man däremot väntar tills saken har gått till Kronofogden innan man agerar mera kraftfullt - vilket är det vanliga förfarandet idag - då har man inte längre några juridiska möjligheter att stoppa vräkningen. 

– Det här innebär nog att vi kan gå in med tidiga insatser och ha ett mer förebyggande arbete för att hjälpa dem att hitta lösningar på sina problem, säger Malin Larsson.

I ett första skede ska man utreda hur lagen ser ut och hur man ska kunna använda den och hur den eventuellt används redan idag.

I måndagens inslag hörde vi också Lena Johansson, enhetschef för ekonomiskt bistånd vid socialtjänsten i Sundsvall. Hon menar att detta är en intressant ny ingång men är tveksam till hur, när och i vilken omfattning man skulle använda sig av den för att inte trampa på personens integritet och eget ansvar. Hon menade också att det riskerade att kräva mer resurser än man har idag. Men det tror inte Malin Larsson.

– Jag tror att det handlar om nya arbetssätt. Att vi lägger våra resurser i ett tidigare skede istället för att lägga dem lite senare. Framför allt mot barnfamiljer kan det här vara möjlighet, säger hon.

Frågan om vräkning har valsat runt lite inom socialtjänsten men har nu hamnat på BOS-gruppens bord, Socialtjänstens bostadssociala grupp, där man i dagarna har tillsatt en ny chef. Och Malin Larsson menar att frågan under omorganisationen har hamnat mellan stolarna.

– Det tycker jag att den har gjort. De här frågorna har flyttats runt i den här stora omorganisationen som genomfördes av förra majoriteten. Det är inte riktigt bra. Vi behöver ha en långsiktighet och en tydlighet i de här frågorna vem som tar helhetsansvaret, säger hon.

Hon menar dock att man nu håller på att se över hur organisationen ska se ut i framtiden. Och frågan om att få ner antalet vräkningar av barnfamiljer kommer att hamna på den nya BOS-chefens bord.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".