Elisabeth Karlsson, handläggare på Länsstyrelsens enhet för regional tillväxt. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
Elisabeth Karlsson, handläggare på Länsstyrelsens enhet för regional tillväxt. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio

Banker i norr slutar med kontanter

"Vår bedömning är att vi blir sårbara"
1:14 min

Antalet bankkontor som hanterar kontanter fortsätter minska i Norrland. Under 2015 slutade 23 bankkontor med kontanter i de fyra norrlandslänen.

- Vår bedömning är att vi blir sårbara. Det kommer alltid finnas grupper i samhället som kommer behöva använda kontanter. De kan till exempel ha en funktionsnedsättning som gör att de inte kan se. Det finns också orter där man inte har den digitala infrastrukturen, säger hon.

I år var det Handelsbanken som drog in kontanthanteringen på många kontor. Men de är inte ensamma. Sedan 2011 har exempelvis 65 procent av bankkontoren i Västerbotten slutat med kontanter. 

- Men vi är väldigt sårbara efter som det i många kommuner bara är just en bank. Och avstånden till den här banken kan skilja sig upp till 12 mil på en del orter, säger Elisabeth Karlsson på Länsstyrelsen. 

Samtidigt händer det mycket inom betaltjänstområdet med många nya tekniska lösningar, som olika betalappar. Dessutom går det att ta ut pengar i många mataffärer. Flera av länsstyrelserna i norr skriver att det ännu är för tidigt att bedöma konsekvenserna av den här förändringen.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".