Snötippning. Foto: Mats Andersson/TT
Foto: Mats Andersson/TT

Målet är ren, vit snö

Stefan Marklund: Snö annat än regn
1:36 min

Just nu arbetar flera forskare med att ta fram en rikstäckande modell för snöhantering. Det handlar om att på ett mer effektivt och dessutom mer miljövänligt sätt hantera stora snömängder.

Man vet till exempel inte hur miljön påverkas när snö dumpas i vattendrag, berättar Stefan Marklund som leder forskningsprojektet vid Luleå tekniska universitet.

– Vi måste tydliggöra vad det betyder för miljön och för vattnet att vi lägger ut snö. Det kommer ju att ligga där som en klump och sen smälter det på våren och kanske sjunker till botten. Vad betyder det för vattendraget jämfört med när det rinner ut som dagvatten i rör i samma område. Är det allvarligare på något vis miljömässigt eller inte, frågar sig Stefan Marklund.

Vinterväghållning innebär bland annat snöröjning av trafikerade ytor. Och snön som röjs måste lagras, antingen tillfälligt på lager i väntan på transport eller ligga kvar fram till vårens snösmältning.

Under tiden samlar snön på sig föroreningar och just smältvattnet från snön kan ha mycket höga halter av vissa metaller som sen hamnar i vattendragen.

Grejen är att snö samlar på sig en massa grus, partiklar, sand och allt möjligt under så lång tid jämfört med regn som kommer och far.

– Vi ska titta på hur den här snöutläggningen på sjö och på frusen is eller direkt på ett vattendrag påverkar sjön, säger Stefan Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".