Simon Sjöberg, Marcus Siren och Jonathan Dahlén. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Simon Sjöberg, Marcus Siren och Jonathan Dahlén. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Hård jargong och respekt en del av livet på hockeygymnasiet i Timrå

Jonathan, Marcus och Simon: De yngre blir äldre och får köra med de yngre sedan.
4:32 min

Det råder en hierarki och en tuff jargong på hockeygymnasiet i Timrå. Jonathan Dahlén som går tredje året håller med om att de äldre kör med de yngre, men att det är en del av hockeylivet.

– Det finns en jargong där de äldre är lite taskigare med de yngre vid vissa tillfällen, säger Jonathan Dahlén, men tillslut så blir ju de äldre och får köra med de yngre.

I Skolinspektionens rapport står det att det finns en kultur och hierarki med hårt språkbruk och delegering av sysslor. Det här innebär till exempel att ettorna plockar puckar efter träning och fyller på vattenflaskor åt de äldre. Inspektionen skriver att det här pekar på maktstrukturer och ett ojämlikt förhållande mellan eleverna. Och att det är en hård jargong i omklädningsrummet med en hel del skämt det håller de tre hockeygymnasisterna med om men att det finns en hierarki, det känner de inte igen.

– Det har jag inte upplevt, men det är många olika grupper på skolan. Hockeykillarna hänger med varandra och de som inte håller på med sport hänger med varandra. Jag tycker inte att det är något på så sätt.

I Skolinspektionens rapport uppger såväl elever som lärare att det kan vara en hård hockeyjargong. Det är något man vet om redan innan säger Simon, Marcus och Jonathan. De tycker absolut att om man känner att man far illa av det ska man säga till sina lagkamrater. Något som de inser kan vara svårt att göra.

– Ja, det ju såklart jättesvårt och det kan jag ju tänka mig att det är för de som känner, så men dom måste ju säga något för annars kommer det ju att fortsätta. Då får man bita i det sura lite grand och säga till.

Om en etta säger att ni får fylla vattenflaskorna själva och plocka era egna puckar, vad säger ni då?

– Då blir det tjafs, man har ju själv fått gjort det. Det är ju dåligt respekt i så fall om inte dom gör det. För vi visade respekt för dem som var äldre än oss. Tyvärr, det låter ju hemskt när jag säger det så här.

Vad innebär respekt?

– Man tar ansvaret som yngst, plockar puckarna och tar med stereo och boll till bortamatcher så att man kan vara med och spela. Man får ju vara med som alla andra men just det att ta med grejer och plocka puckarna det får man göra som yngst. 

Så är det bara?

– Mm, tyvärr, för jag är yngst just nu, säger Jonathan Dahlén med ett skratt.

För Jonathan Dahlén må vara en trea och äldst på gymnasiet och har yngre som plockar puckar åt sig där, men när det är matchdags, då drar han på sig Timrå IK:a A-lagströja och plötsligt är det omvända roller. Där plockar han puckar och tar med bollen...


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".