Solberg
Göran Edlund och Bo Kristmansson har en önskelista för hur Solberg ska överleva. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Önskelistan för att få Solberg att överleva

Bo Kristmansson: En industri är väl en utopi.
3:56 min

En kommande gruvbrytning, ökat antal turister, en industri och att Örnsköldsviks kommun går in och satsar pengar på skidanläggningen. Så ser Solbergsbornas önskelista ut att för att rädda framtiden.

I Solberg, nio mil från Örnsköldsviks centrum, bor det ungefär 150 människor. Sex barnfamiljer. Mycket kretsar kring skidanläggningen som ägs av en kommunal stiftelse och som arranderas av en privat aktör.

- Bygden måste få hjälp med kommunala medel för att rusta upp anläggningen. En summa pengar varje år, säger Göran Edlund, nyinflyttad till Solberg.

Bo Kristmansson,78, år, har bott i Solberg hela sitt liv. Han erkänner att han är orolig för byns framtid då folk lämnar orten.

- Men vi har knappt ett hus ledigt, säger han. Det finns hopp trots allt även om vi saknar bra servicemöjligheter.

Affären är kvar, skolan slogs igen 2010 och Haglöfs med ungefär 10 anställda är den industri som finns idag. I många år har det snackats om att Boliden skulle öppna en gruva i närliggande Rocksjöliden.

- Det skulle vara helt avgörande för bygden, fortsätter Bo Kristmansson. Det finns malm i området men priset nu är för dåligt för att Boliden ska slå till.

Överst på din önskelista?

- Det är en industrietablering, men det är väl en utopi, säger Kristmansson.

Så hur ser det ut i Solberg om 10 år?

- Trenden är ju att det fortsätter att flytta människor härifrån, säger Bo Kristmansson. Men jag är ändå optimist och tror att Solberg kommer att överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".