Föräldrar som bråkar. Vårdnadstvist vid skilsmässa. Foto: Jessica Gow/TT
Föräldrar som bråkar. Vårdnadstvist vid skilsmässa. Foto: Jessica Gow/TT

Långt avstånd kan leda till att relationen tunnas ut

Familjeexperten: Det bästa för barnet är geografisk närhet
3:44 min

Geografisk närhet till sina föräldrar är alltid det bästa för barnet vid en skilsmässa. Men det går att bibehålla en bra relation trots ett långt avstånd. Det menar socionomen Cecilia J Granberg.

Generellt sett vet man att barn påverkas negativt av långa avstånd mellan föräldrarna om relationen tunnas ut. Barnen kan då uppleva mer stress och sämre hälsa och det är speciellt små barn som är utsatta i det här. Men det finns mycket att göra. Det menar Cecilia J Granberg. 

– Man får försöka ordna en känsla av vardag ändå. Man kan ha kontakt via Skype, ringa och läsa godnattsaga, till exempel, säger hon.

Om man inte lyckas med detta och relationen blir svagare då kan barnet känna sig övergivet, förklarar Cecilia J Granberg.

De tekniska hjälpmedlen kan inte ersätta den fysiska kontakten, speciellt inte för små barn. Men den kan vara ett komplement. Och för större barn kan det dock fungera bättre, menar hon.

Det är också viktigt att ha en dialog med barnet om hur det upplever situationen. Vissa barn kan tycka att själva transporten är jobbig. En del kan vara åksjuka. En lösning kan då vara att föräldern ibland besöker barnet istället för tvärtom.

För lite större barn kan det kännas jobbigt att lämna de kompisar man har hos den ena föräldern när man ska bo hos den andre. Ett alternativ då är att låta barnet ta med sig kompisen ibland.

Att bo växelvis när avståndet mellan föräldrarna är långt är komplicerat med skolor, fritidsaktiviteter och liknande. Och det är inget som man i allmänhet rekommenderar, menar Cecilia J Granberg. 

– Det bästa för barnet är att ha en geografisk närhet till båda sina föräldrar men ibland kan det se ut så i livet att man är tvungen att flytta och då för man försöka göra det bästa av situationen. Men har man möjlighet att bo i närheten av varandra speciellt när barnen är små, så är det alltid en fördel, säger hon.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".