Brasdkamin
Det finns gott om goda råd när du eldar i en eldstad hemmavid. Foto: Lennart Sundwall

Goda råd när du eldar i braskaminen

Lennart Lundin, sotare: Läs instruktionen på rätt sätt.
3:09 min

Väg gärna veden innan du lägger in den i braskaminen, hantera askan varsamt och skaffa dig en rökgastermometer.

Tre råd vi får idag av en sotare när kylan gör att vi ibland eldar alltför tufft och därmed riskerar bränder.

Lennart Lundin har varit med länge i sotarbranschen. Har sett både det ena och andra när det gäller hanteringen av braskaminer. Lundin hör hemma i Örnsköldsvik och har idag befunnit sig bl.a. i Långviksmon för att besiktiga en braskamin som inte varit i bruk på sex år.

Under denna kyslagna period eldar vi ofta och mycket. För mycket ibland vilket riskerar bränder i både hem och fritidshus.

- Felet många gör är att lägga på för mycket ved, säger Lennart Lundin. Mitt råd är att väga veden, 2-3 kilo ved i timmen. Ibland mindre om man köpt billiga kaminer. Kör man på mer riskerar man att det börjar brinna och då kan det gå riktigt illa.

Enligt sotare Lundin slarvas det också med hanteringen av askan.

-Det är ett plåtkärl med lock som gäller. Viktigt är att man sedan placerar kärlet på ett underlag som inte brinner. Här slarvas det mycket.

Råd nummer tre är att skaffa sig en rökgastermometer.

-Överhuvudtaget och kanske det viktigaste: Läs instruktionen på rätt sätt. Då undviker du farliga tillbud när du eldar inomhus, avslutar Lennart Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".