Husvagnar där EU-migranterna bor.
1 av 2
Här bor flera EU-migranter i Sundsvall. Foto: Erik Nyberg/SR
Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden i Sundsvall. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
2 av 2
Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden i Sundsvall. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR

Migranternas barn riskerar att omhändertas

Malin Larsson: Samhället måste gripa in
1:43 min

Migranter, som består av barnfamiljer, får inte bo kvar i lägret vid Södra Kajen i Sundsvall. Om de ändå gör det riskerar nu barnen att omhändertas av kommunen. 

Igår eftermiddag hölls ett samordnat möte angående EU-migranterna som bor i husvagnar vid Södra Kajen i Sundsvall.

Sundsvalls kommun, polisen och räddningstjänsten besökte i lägret. Kommunen berättade för de barnfamiljer som finns där att de måste flytta till härbärget eftersom det är kallt ute och att det inte finns tillgång till el i lägret. Kommunen erbjöd också pengar till hemresa.


Om man inte accepterar något av erbjudandena, och istället bor kvar i lägret så kan det bli aktuellt att kommunen omhändertar barnen, enligt Malin Larsson, som är socialnämndens ordförande i Sundsvall. 

– I Sverige är det svensk som gäller. I första hand så är det vårdnadshavare som har ansvar för sina barn. Men om de brister i sitt ansvar eller barnen vistas i en miljö som inte är bra så måste samhället gripa in och då blir det en utredning och i sista hand så handlar det om ett omhändertagande, säger hon. 

När kan det bli aktuellt?

– Blir det tal om det så blir det ganska snabbt. Vi vet redan idag att den här miljön inte är bra. Men det är professionen som gör den bedömningen och tar de besluten, säger Malin Larsson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".