Maria och Linnea Skoglund.
Maria och Linnea Skoglund. Foto: Anna Ahlström/SR

Maria Skoglund åkte till Danmark för att bli gravid

Maria Skoglund: Det viktigaste är att barnen får kärlek
1:19 min

Idag väntas riksdagen säga ja till att låta ensamstående kvinnor få rätt till insemination och provrörsbefruktning på samma villkor som par. Många svenska kvinnor söker sig idag till Danmark, där ensamstående redan har rätt till assisterad befruktning.

Hur ser du på möjligheten för ensamstående kvinnor att få egna barn med insemination? Kommenteringen är nu stängd.

En av dem som åkt just till Danmark är Maria Skoglund i Sundsvall.

– Jag ville väldigt gärna barn och hade ingen att skaffa barn med, så då fick det bli Danmark.

Marias dotter Linnea föddes för drygt tre år sedan, efter att Maria hade gjort fem inseminationsförsök i Danmark. I Sverige krävs det att du är i ett parförhållande för att få samma hjälp. Att riksdagen idag väntas säga ja till att ensamstående kvinnor ska kunna få assisterad befruktning även i Sverige välkomnas av Maria Skoglund.

Det är jättebra. Det blir ett erkännande för vår familj.

Alla partier i riksdagen, utom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, ställer sig bakom förslaget. Deras argument är att barn har rätt till både en mamma och en pappa.

– Jag tror att det viktigaste är att barnen får kärlek. En familj behöver inte vara just mamma och pappa. Linnea har en morbror som hon tycker väldigt mycket om. Och sedan har hon sin mormor och morfar, säger Maria Skoglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".