Ulrika Hagberg, skötare på äldreboendet Lindgården.
1 av 2
Ulrika Hagberg, skötare på äldreboendet Lindgården. Foto: Anna Ahlström/SR
Gun-Inger Åberg och Kristoffer Nordin.
2 av 2
Gun-Inger Åberg, facklig ombudsman på Kommunal, tillsammans med Kristoffer Nordin. Foto: Anna Ahlström/SR

Stor ilska bland Kommunals medlemmar

Ulrika Hagberg: Styrelsen borde avsätta sig själv
3:39 min

Dyra fester med en alkoholnota på närmare 110 000 kronor för fackförbundet Kommunals förbundskontor och att facket drivit en lyxkrog i centrala Stockholm som gått med över 300 miljoner kronor i förlust väcker idag starka reaktioner hos Kommunals medlemmar.

Hur reagerar du på Kommunals sätt att hantera medlemmarnas pengar? Kommentera!

P4 Västernorrland har träffat två medlemmar i Sundsvall. Ulrika Hagberg, som jobbar på äldreboendet Lindgården i Sundsvall, blir upprörd när hon läser Aftonbladets senaste granskning av den julfest som fick en slutnota på drygt 332 000 kronor, varav närmare 110 000 kronor på alkohol.

– Det är så oförskämt och osmakligt. Jag sitter och betalar in 500 kronor till ett fackförbund som ska representera oss och våra villkor och höja upp våra löner. Det är inte mycket som händer med det och så kan de bara sätta sprätt på 300 000 kronor, säger Ulrika Hagberg.

Hon tror att många har tappat förtroendet för Kommunal och vill nu att styrelsen avsätter sig själv.

– Det är det enda man kan göra. Jag vill inte höra några fler ursäkter. Jag vill se handling, säger Ulrika Hagberg.

Gun-Inger Åberg, som är facklig ombudsman och jobbar på Lindgårdens café med utvecklingsstörda vuxna, blir chockad när hon hör om att Kommunal lagt närmare 110 000 kronor på alkohol på julfest.

Vi ska väl inte supa upp våra pengar. Vanligt folk får inte ens en jultallrik på jul. Vad har de gjort för att förtjäna det där? Det är vi på golvet som drar in pengar.

Hon tror att Kommunals agerande påverkar förtroendet för fackförbundet.

– Många som står i valet och kvalet kommer nog att lämna facket och bara stå kvar i A-kassan. Facket ska vara en kämpe för oss, men det här är inga kämpartag i min värld, säger Gun-Inger Åberg.

Igår berättade Aftonbladet att facket de senaste åren bland annat drivit en lyxkrog i centrala Stockholm som gått med över 300 miljoner kronor i förlust. Det har också under dagen kommit fram uppgifter hur lådvis med vin langats upp till Kommunals stora festvåning på Hagagatan i Stockholm. Lokalen är inredd med en fest- och matdel, och en del för avkoppling med jacuzzi, enligt Aftonbladet. 

Kommunal kallade till en pressträff klockan 16.00 på torsdagen, där Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström berättade att han avgår. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".