Barn ritar en teckning på dagis på gult papper. Foto: Jurek Holzer/TT
1 av 3
Barn ritar. Foto: Jurek Holzer/TT
Michiel van Lint är förskollärare. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Michiel van Lint tycker att det verkar finnas ett motstånd att anställa män som förskollärare, särskilt i Sundsvall och Timrå. Foto: Ulla Öhman/SR

Svårt för män att få jobb som förskollärare

"Vi behöver mångfald i förskolan"
1:26 min

Trots att det är brist på förskollärare i de flesta kommuner i Västernorrland så har Michiel van Lint fått nej när han sökt jobb i Sundsvall och Timrå. De vill inte ha män i arbetsgrupperna, säger han. 

Varför är det så få män som får jobb inom förskolan? Spelar det någon roll? Kommentera!

Michiel van Lint är examinerad förskollärare. Han har sökt flera förskollärarjobb i Sundvall och Timrå kommuner men fått nej.

När han frågar varför han inte får jobben får han svävande svar om att han inte passar in i arbetsgruppen. Själv tror han att det beror på att han är man.

– Förskolecheferna som anställer vill ha homogena arbetsgrupper. Då passar inte jag in. Jag är man, jag är invandrade och jag är 49 år gammal. Normen är att man ska vara kvinna, svensk och ganska ung.

Michiel tror ändå att det är det att han är man som är den största orsaken till att han inte får jobb.

Jag kallas till intervjuer så de gillar nog min ansökan och även intervjuerna går bra. Jag får höra att jag är bra på mitt jobb. Men ändå blir det nej och oftast helt utan motivering. Efteråt får jag höra att det gick till en svensk tjej.

Vid ett tillfälle fick han motiveringen att chefen hade en känsla av att han inte skulle passa in. Det slutade med att ingen person anställdes. Sedan ändrades förutsättningarna för tjänsten så att Michiel inte kunde söka den, säger han.

Michiel säger att han förstår att olika personer passar in i olika arbetsgrupper. Men då borde man även anställa män och invandrare och sedan sätta ihop arbetsgrupperna så att de fungerar väl. Mångfald är viktigt, alla ska inte vara likadana, tycker han.

– Alla säger att vi behöver fler män i förskolan men när det kommer till kritan och den enskilde förskolechefen ska anställa personal, ja då ser man till sina arbetslag och man anställer någon som är likadan som alla andra, säger Michiel. 

Det finns fortfarande väldigt få män som jobbar som förskollärare i kommunerna. Samtidigt uppger kommunerna att det råder brist på utbildade förskollärare. 

I Sundsvall anger man att man just nu söker nio stycken förskollärare/barnskötare. Där låter man båda yrkesgrupperna söka jobbet. Det är respektive förskolechef som ansvarar för vem som anställs.

I Sollefteå har man stora problem att rekrytera. Det är bara i undantagsfall man får en sökande med examen och legitimation.
Just nu rekryterar man tre förskollärare till Långsele, en till Skedom och en till Kalknäs och ingen av de sökande har förskollärarexamen.

I Ånge har man däremot alla tillsvidaretjänster i förskolan tillsatta med behöriga förskollärare men det finns alltså inte en enda man bland dem.

I Timrå har man i de flesta fall legitimerad personal på tillsvidaretjänsterna, däremot är det svårt att anställa behöriga som vikarier.

I Härnösand har man just nu ingen ledig tjänst. Bilden från de olika förskolecheferna skiljer sig lite men de flesta säger att det varit okey att få tag i behörig personal men att det börjar bli svårare.

I Kramfors ser man ett kommande bekymmer med många pensionsavgångar inom tre till fem år. Hittills har det gått ganska bra att anställa och förra terminen testade man ett nytt grepp och anställde de från Kramfors som gick sista terminen på förskollärarutbildningen ett halvår innan de var klara med utbildningen.

I Örnsköldsvik skulle man behöva 10-15 förskollärare  men det finns inga tillgängliga. De som anställs till tjänsterna är barnskötare och ej utbildade men på vikariat. Inget enkelt läge att rekrytera för tillfället, tillgången till utbildade förskollärare är inte stor och matchar inte behovet nu och framöver.

 Vi söker förskolechefer i Sundsvall och Timrå för en kommentar.Antal män på förskolorna i Västernorrland

Sundsvall: 2 % av drygt 400 förskollärare

Timrå: 2 män.

Ånge: 0 %.

Sollefteå: 1 man.

Kramfors: 3 män.

Härnösand: 3,5%. 5 av 141 förskollärare.

Örnsköldsvik: 2,8%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".