Emelie Henriksson, föreningen Ubuntu
Emelie Henriksson från föreningen Ubuntu. Foto: Anna Ahlström/SR

Nästan en av tio unga har haft kontakt med psykiatrin

Emelie Henriksson: Man måste börja prata om det här i skolorna
5:13 min

I Västernorrland var det närmare nio procent av alla unga mellan 13 och 24 år som hade kontakt med psykiatrin under förra året, enligt nya siffror från Landstinget. I Sundsvall har en förening startat för att stötta just unga med psykisk ohälsa. 

21-åriga Emelie Henriksson, som själv har mått psykiskt dåligt i perioder sedan hon var nio år, har varit med och startat upp förening Ubuntu.

– Det behövs en förening i Sundsvall. Människor mår dåligt överallt, inte bara i Stockholm, Malmö och Göteborg, säger hon.

Ubuntu är en träffpunkt för unga människor som mår dåligt eller mått dåligt och som träffas för att hitta på saker tillsammans. Det kan vara att gå på bio, pyssla eller ha en filmkväll.

– Det handlar om att träffa andra i samma situation för att få en gemenskap. Det är viktigt att få känna att man inte är ensam, säger Emelie Henriksson.

Emelie Henriksson har själv mått psykiskt dåligt i perioder sedan hon var nio år. Hon ser flera anledningar till varför hon började må dåligt. Det började egentligen redan när hon var nio år och hennes mamma fick cancer, vilket väckte stark oro hos henne. Emelie kunde inte äta och fick en ätstörning. Sedan dess har hon mått psykiskt dåligt i perioder.

– Det fanns perioder då jag inte ens ville gå upp ur sängen. Jag kunde stå och kolla i garderoben, visste inte vad jag skulle sätta på mig, fick ångest av det och gick och lade mig i sängen istället. Det är typisk depression, säger Emelie.

Emelie Henriksson tror att den press som många unga känner idag bidrar till att unga mår dåligt. Hon kände själv en press att prestera i skolan.

– Jag är ambitiös och har höga mål. Lärarna fick till sist säga till mig att det var okej att ha ett godkänt betyg. Jag var tvungen att se ett godkänt som något bra, säger hon.

När Emelie gick på högstadiet började hon skada sig själv för att dämpa den ångest som drabbades av.

– Det betydde inte att jag ville dö. Det betydde att jag behövde lugna ner mig och det var den metoden jag tog till just då, säger hon.

Hon tycker att de som jobbar i skolor måste bli bättre på att bemöta personer med självskadebeteende.

– Man måste börja prata om det i skolorna. Det skulle kunna vara en del av idrott och hälsa, säger Emelie Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".