Mania Montagnes mätapprat  ser ut ungefär som den som diabetiker använder. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Mania Montagnes mätapparat ser ut ungefär som den som diabetiker använder. Foto Ulla Öhman
Via sin dator skickar Mania över resultaten från blodprovet till sin läkare i Holland. Det här systemet är dock inte i gång i Västernorrland. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Via sin dator skickar Mania över resultaten från blodprovet till sin läkare i Holland. Det här systemet är dock inte i gång i Västernorrland. Foto Ulla Öhman

Aktuellt med gratis blodanalys i hemmet vid risk för blodproppar

Mania Montagne: Jag behöver bara åka till sjukhuset en gång i halvåret
1:16 min

Idag fattar landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd beslut om man ska dela ut kostnadsfria mätare för självtestning för den som äter blodförtunnande mediciner.

Tycker du fler självtester är rätt väg att gå? Har du egen erfarenhet? Berätta!

Det är många som behandlas med blodförtunnande läkemedel för att förhindra blodproppar. Uppemot 5 000 personer i Västernorrland tros behöva medicinering. Waran är den vanligaste medicinen. Den sägs vara effektiv och billig men den kräver regelbundna kontroller.

Nu finns en motion till Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde idag om att utreda om det går att införa kostnadsfri provtagningsutrustning för självtestning och egenvård för patienterna.

En som redan har en apparat och testar sitt eget blod är Mania Montagne som bor i Gussjö, väster om Härnösand.

Hon har fått många blodproppar i sitt liv. I benen, i lungorna och i hjärnan och hon har gjort självtester i tre år. Hon hade med sig sin mätutrustning när hon flyttade hit från Holland och har fått fortsätta här. Hon kan även ordinera medicindosen.

Det fungerar jättejättebra och jag är glad för det. Nu behöver jag bara åka och träffa min läkare två gånger om året.

I hennes fall finns ytterligare ett steg. Hon skickar in sina resultat via ett speciellt datorprogram. Resultaten av testerna analyseras av ett team vid sjukhuset i Holland och Mania kan få besked samma dag ifall hon behöver ändra i medicineringen.

I Västernorrland finns inget sådant system med kontakt via dator för de här patienterna ännu. Om resultaten i självtesten visar på konstigheter får man kontakta sitt sjukhus som vanligt. Alternativet är att vissa patienter även får ta ansvar för ordination efter att ha fått instruktioner om hur man kan justera dosen.

När man äter Waran så behövs regelbundna kontroller för att se att dosen är rätt inställd. Många behöver åka in ofta, en del kan ha lite längre mellan kontrollerna.

Provtagningarna är tidskrävande för patienten, kräver personalresurser i sjukvården och kostar pengar för resorna, både för landstinget och för den enskilde.

Om jag inte hade apparaten hemma så skulle jag få åka till Sundsvalls sjukhus, 50 kilometer dit och 50 kilometer tillbaka, varannan eller var tredje vecka.

Det finns utrusning på marknaden för självtester men den kostar cirka 6 500 kronor styck. Hittills har patienter tvingats betala själva för att kunna göra självtester av sina värden.

Nu har bland annat Stockholm och Uppsala landsting infört gratis apparater och flera står i startgroparna. I Västernorrland ska man alltså diskutera frågan politiskt första gången idag.

Vid medicinkliniken i Sundsvall ges redan utbildning i egenvård till vissa patienter men patienterna måste sedan själva bekosta mätutrustningen.

Läkaren Jonas Wallvik i Sundsvall och ansvarig för antikoaguleringsverksamheten säger att han tror att bara en minoritet av alla som äter blodförtunnande kommer att vilja göra självtester hemma. Många äldre kan tycka att det är för krångligt.

Apparaterna är bra och säkra, säger han men det krävs ändå ett system för service och kalibrering av utrustningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".