Peter Löthman, hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget Västernorrland
1 av 2
Peter Löthman, hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget Västernorrland. Foto: Billy Abraha/SR
Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare
2 av 2
Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland. Foto: Billy Abraha/SR

Landstingets arbete för att minska användandet av antibiotika skapar osäkerhet

3:31 min

Biträdande smittskyddsläkare Lars Blad, som jobbar med antibiotikafrågor, är kritisk till hur landstinget Västernorrland arbetar för att minska antibiotikaanvändningen i länet.

Lars Blad säger att landstinget har ett minskat fokus när det gäller arbetet med att få ner den ”onödiga ” användningen av antibiotika, som i sin tur kan leda till att resistenta bakterier utvecklas. 

Han är kritisk till hur landstinget hanterar den grupp som jobbar för att minska antibiotikaförskrivningen.

– Vi vet inte i slutet av ett år om vi ska fortsätta med det här arbetet nästa år, och då riskerar all den kunskap och struktur som vi har byggt upp att gå förlorad. Det blir väldigt ryckigt, säger han.

I Västernorrland finns en uppbyggd organisation som bland annat består av två läkare och en apotekare. De ska jobba för att minska antibiotikaförskrivningen i länet, men när man vid slutet av året inte vet hur ekonomin ser ut under nästkommande år finns risken att de personerna försvinner från verksamheten, enligt Lars Blad. Då finns också risken att antibiotikaanvändandet ökar, förklarar han.

Peter Löthman, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget Västernorrland, säger att arbetet med att minska antibiotikaanvändningen är en prioriterad fråga inom landstinget.

– Men det här problemet vid årskiftena måste vi lösa, säger han.

Hur ska man lyckas med det?

– Det är en intern administrativ fråga, men det borde räcka med att medarbetarna vet att de kan jobba, och så löser vi finansieringen, säger han.

Varför kan man inte ta beslut om en satsning på flera år när det gäller budgeten?

– Det hänger ihop med våra administrativa rutiner, politiken tar ettåriga budgetar. Men däremot har fullmäktige sagt att vi ska satsa på detta långsiktigt så vi borde hitta praktiska tillämpningar så att det upplevs som mindre ryckigt, säger han.

Hur tycker du att det här borde se ut för att det ska fungera så effektivt så möjligt?

– Vi har jätteduktiga specialister inom detta ämne. De ska fokusera på att göra ett bra jobb, och sedan ska vi trimma oss administrativt så att man kan jobba under flera år och veta att pengarna kommer, säger han.

När kan det bli verklighet?

– Det tycker jag att vi ska kunna ordna ganska fort. Nu har ju årsskiftet precis passerat så vi har gott om tid på oss att göra det bättre till nästa gång, säger Peter Löthman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista