Båda bilarna hamnade på taket i vattnet. En kvinnlig polis omkom. Foto: Rolf Höjer/TT
Båda bilarna hamnade på taket i vattnet. En kvinnlig polis omkom. Foto: Rolf Höjer/TT

Polis omkom i olycka - utredning visar brister

0:57 min

Räddningstjänsten i Åsele pekar på flera brister i räddningsarbetet vid dödsolyckan i Fredrika. Bland annat upplevdes larmet från SOS alarm som otydligt.

Första rapporten om olyckan i Fredrika har offentliggjorts av räddningstjänsten i Åsele. De har gjort en fördjupad utvärdering av insatsen och pekar på en rad olika brister. 

  •  Informationen från SOS alarm var otydlig
  •  Lägesbilden på olycksplatsen var oklar
  •  Otydligt ledarskap och samarbete.
  •  Belysning saknades
  •  De hade också vissa problem med sin radiokommunikation.

Insatsen på olycksplatsen påverkades också av att polisen hade två kollegor bland de inblandade i olyckan. Räddningstjänsten fick inte heller kontakt med polisbefäl som ska ha varit på platsen.

– Vår personal fick ingen kontakt med det yttre befäl som enligt uppgift ska ha funnits på olycksplatsen och vi vet fortfarande inte vilken person det var, säger räddningschefen i Åsele, Jonas Hahlin till SVT Nyheter Västernorrland.

Polisen genomför just nu olika utredningar om dödsolyckan. Deras uppgifter omfattas till stor del av förundersökningssekretess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista