En sjukvårdare tar blodtryck på en patient. Foto: Jurek Holzer/TT
En sjukvårdare tar blodtryck på en patient. Foto: Jurek Holzer/TT

Ökade valmöjligheter inom vården i Västernorrland

2:22 min

Nu kan man som patient själv skicka en förfrågan om att komma till någon av specialistmottagningarna i Västernorrland, en så kallad egen vårdbegäran. 

– Det här ska öka patientens kontroll och påverkan över sin egen vård, säger Lennart Moberg på landstinget, Västernorrland.

Egen vårdbegäran kan göras på två sätt. Dels genom att logga in på 1177.se för att använda e-tjänsterna. Har man ingen dator kan patienten få en pappersblankett hemskickad som sedan fylls i och skickas tillbaka.

Egen vårdbegäran kan bara göras till specialistmottagningarna i Västernorrland.

– Pratar vi om sluten vård där patienten behöver sängplats omfattas inte egen vårdbegäran utan det är strikt öppen vård, säger Lennart Moberg på landstinget.

Egen vårdbegäran kommer att bedömas på samma sätt som en remiss, från till exempel en hälsocentral, men det är sedan mottagande specialistmottagning som kommer att avgöra vilken vård patienten ska erbjudas.

De patienter som inte vill eller kan göra en egen vårdbegäran kan även i fortsättningen vända sig till sin hälsocentral för att få hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista