Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland. Foto: Camilla Bengtsson/SR
Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland. Foto: Camilla Bengtsson/SR

Barn på förskola i Sundsvall smittat av Ehec - nu testas alla barnen

1:25 min

Ett barn i Matfors har smittats av maginfektionen Ehec - nu ska alla barn på förskolan där barnet går testas. Det smittar genom mat och vatten, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Ett barn på en förskola i Matfors utanför Sundsvall har smittats av Ehec, och nu ska samtliga barn på förskolan genomgå test för att se om fler har smittats av bakterien. Småbarn beter sig på så sätt att sånt här tenderar att smitta, enligt Smittskyddslöäkare Hans Boman.

Hur smittsamt är Ehec?

– Måttligt smittsamt, att det smittar genom mat och vatten är väl den vanligaste vägen. Sedan kan det smitta från person till person, säger Hans Boman.

När kan ni ha resultaten från testerna på förskolebarnen?

– Det är ett test som måste skickas till ett labb utanför länet , men i mitten eller slutet av nästa vecka borde vi ha resultatet.

Ehec är en bakterie som ger upphov till buksmärtor och diarréer, ofta med blod i avföringen, i sällsynta fall med njurpåverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista