Skylt vid Västermalm Sundsvalls gymnasium. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/SR
Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/SR

Allt fler tjejer vid teknikprogrammen

Rektor Nils Nyborg: Vi har i princip dubblerat antalet tjejer
2:50 min

På Sundsvalls Gymnasium har andelen tjejer ökat på de tekniska programmen. Och andelen tjejer är större än för övriga Sverige.

På Transport- och fordonsprogrammet vid Västermalms Gymnasium är andelen tjejer omkring 20 procent, vilket kan jämföras med övriga riket där andelen tjejer ligger på omkring 14 procent. Samma siffra gäller i övriga landet för tenkikprogrammet, men på Västermalm är siffran omkring 30 procent.

– Vi har jobbat ganska mycket med att få en bättre balans. För en tid sedan började vi titta på vilken information det är vi sänder ut. Till exempel hur man arbetar med design, där var datorn i fokus istället för det kreativa och utvecklande. Så då började vi titta tillsammans med tjejerna på programmet, på vad det är som lockar med teknikarbete och fordonsarbete, säger Nils Nyborg, rektor för Transport-och fordonsprogrammet, och Teknikprogrammet på Sundsvalls Gymnasium.

På Västermalms Gymnasium, som är en del av Sundsvalls Gymnasium har man även på fler sätt arbetat för att få in fler tjejer.

– Antalet har sakta men säkert ökat. Vi har i princip dubblerat antalet tjejer på teknik- och fordonsprogrammen, säger Nils Nyborg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".