Logga Skolinspektionen
Skolinspektionen riktar kritik mot Hagaskolan. Foto:Skolinspektionen

Elever får inte hjälp – Hagaskolan hotas med vite

Skolinspektionen hotar nu Sundsvalls kommun med ett vite på en halv miljon kronor, på grund av allvarliga brister vid Hagaskolans högstadium i Sundsvall.

Enligt Skolinspektionen måste Sundsvalls kommun skyndsamt rätta till allvarliga brister vid grundskolan Hagaskolan 7-9. Bristerna äventyrar elevernas rätt till utbildning och stöd i trygg miljö skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Skolan brister i att ge skyndsamt stöd till elever som behöver det för att klara skolarbetet och det menar Skolinspektionen är allvarligt eftersom det finns elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd som inte får det stödet.

Arbetet med att ge elever trygghet och studiero och det förebyggande arbetet mot kränkande behandling har också brister enligt Skolinspektionen.

Tillsynen visar också en brist i samarbetet mellan personal och enligt Skolinspektionen är flera av bristerna kopplade till den svaga uppföljningen och styrningen av verksamheten.

Rektorn behöver förbättra kvalitetsarbetet för att kunna ringa in skolans utvecklingsbehov och ta reda på vad som krävs för att garantera att eleverna får den utbildning och trygghet de har rätt till skriver de i sitt beslut.

Skolinspektionen ser allvarligt på situationen och kräver att Sundsvalls kommun omedelbart rättar till bristerna och i två steg, senast den 31 maj 2016 respektive 30 oktober 2016. De ska sedan redovisa vad de gjort för att komma tillrätta med problemen.

I annat fall kan Skolinspektionen ansöka hos förvaltningsrätten om att kommunen ska betala vite på 500 000 kronor.

Hagaskolans rektor Eva Engström vill idag inte kommentera föreläggandet innan hon har läst skolinspektionens beslut. Men hon säger att det var väntat, och att skolan aktivt jobbar för att åtgärda bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista