Johan Norlin går tredje året på Teknikprogrammet på Sundsvalls gymnasium.
Johan Norlin går tredje året på Teknikprogrammet på Sundsvalls gymnasium.
Allt fler tjejer vid teknikprogrammen

Gymnasieprogrammen behöver bli mer jämställda

4:55 min

Sundsvalls gymnasiums arbete med att locka fler tjejer till Teknikprogrammet och Fordonsprogrammet har gett resultat. Och det är en nödvändig utveckling, menar elever på Teknikprogrammet.

Teknik- och Fordonsprogrammet är traditionellt killdominerade utbildningar. Men Sundsvalls gymnasium arbetar aktivt för att förändra det. Man har arbetat om sitt informationsmaterial för att inte utesluta tjejer och i projektet Flit bjuder man in tjejer från åttonde och nionde klass i högstadiet som får besöka gymnasiet och få information om Teknikprogrammet. Och man har lyckats nå tjejer som annars inte skulle ha sökt programmet.

Anledningen till att vissa utbildningar har en majoritet killar eller tjejer tror eleverna beror på hur det såg ut förr i tiden. Gamla uppfattningar och normer som man får i tidig ålder, tror de, avgör vilken väg man väljer i livet, till exempel vilken utbildning man väljer på gymnasiet. Det ligger inte nära till hands för en kille att välja Hantverksprogrammet med inriktning mot hår och hud eller för en tjej att tänka sig en framtid med motorer. Och om man ska få till en jämställdare skola och ett jämställdare samhälle så behöver uppfattningar och vad killar respektive tjejer kan och ska vara och göra breddas - och det redan i tidig ålder. Det menar eleverna Arvid Oxelhöjd, Tilda Johansson, Johan Norlin och Clara Forss.

Flit, det projekt som Sundsvalls gymnasium bedriver för att locka fler tjejer till Teknik- och Fordonsprogrammet tycker de är bra, nödvändigt och en bit på vägen för att att förändra normer i samhället.

Clara Forss var en av dem som valde Teknikprogrammet efter att ha besökt skolans Flit-dagar. Hon insåg att hon hade haft fel uppfattning om programmet och att den skulle passa henne jättebra.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista