Dansare vid Norrdans i Härnösand. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
1 av 3
Norrdans. Foto Ulla Öhman
Barnteaterfestival i Sundsvall, kvartersteatern, nordiska väsen, teater
2 av 3
Barnteaterfestival i Sundsvall. Foto: Elvira Linderot/SR
Barbro Lundquist i Kramfors och några av medlemmarna i hennes kör. Foto: Peter Hansson / SR
3 av 3
Barbro Lundquist, Kramfors, och några av medlemmarna i hennes kör. Foto: Peter Hansson / SR

Vad är kultur i Västernorrland?

1:14 min

Den här veckan handlar det om kultur i P4 Västernorrland. Vad är det för kultur vi ägnar oss åt och ser det likadant i stad och på landsbygd? Vad kostar kulturen och hur påverkar den vår framtid?

Vad är kultur för dig? Berätta i kommenteringen.

Under hela veckan kommer vi att diskutera kulturfrågor som berör oss i Västernorrland.

Tipsa oss om sådant som händer där du bor! Är du nöjd med hur kulturpengarna fördelas? Vilka får för lite pengar och finns det några som får för mycket? Vilket kulturutbud finns för den som bor på landet? Är kulturen till för alla och finns det en skillnad på "finkultur och fulkultur"?

Under måndagmorgon sitter Robert Olsson med i studion. Han kom som chef till Länsmuseet Murberget i höstas men slutar efter bara ett kort tag för att istället bli kulturdirektör i Stockholm. Vad tycker han om kulturlivet i Västernorrland? Sticker det ut på någon sätt och hur kan det utvecklas? Under dagen sänder vi även från sambiblioteket i Härnösand.

På tisdag talar vi en hel del om kultur i glesbygd och hur det krävs eldsjälar för att något ska hända. Vi besöker även en av många byarevyer i Västernorrland, den i Västansjö utanför Bollstabruk.

På onsdag ställer vi frågan om och hur kulturlivet förändras, tack vare alla de nya svenskar som flyttar hit. Vi berättar om ett projekt i Högakusten där man vill hitta konstnärer bland de nyanlända flyktingarna. Hur tolkar man naturen i Högakusten om man tidigare målat landskap i Syrien eller Eritrea?

På torsdag handlar det om konst på rymmen, om tavlor och skulpturer som köpts in med skattepengar men där man inte idag vet exakt var de finns och om de överhuvudtaget finns kvar. Vi tar också reda på hur mycket kommuner och landsting lägger ner på konstinköp varje år. Vi besöker även kören Miranda för att höra varför så många svenskar ägnar sig åt körsång.

På fredag avslutar vi med en direktsänd debatt från Kulturmagasinet i Sundsvall där vi bland annat ställer frågan om Sundsvall blivit ohjälpligt frånsprunget av Umeå där man menar att satsningar på kulturen gjort att även Universitetet och hela samhället kunnat växa.

Hör av dig till oss med dina egna tips på vad vi bör uppmärksamma den här veckan. Maila till oss på mailadresserna här nedanför. Be oss ringa upp om du hellre vill prata.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista