Surfa via mobilen. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
1 av 2
Surfa i mobilen. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
Niklas Guss, bredbandsstrateg på Länsstyrelsen i Västernorrland.
2 av 2
Niklas Guss, bredbandsstrateg på Länsstyrelsen i Västernorrland. Foto: Billy Abraha/SR

Stora skillnader i tillgång till snabbt bredband

3:26 min

Nästan hälften av Västernorrlands befolkning har idag tillgång till bredband på 100 megabit per sekund eller mer. Men det är stora skillnader mellan tätort och glesbygd. Nu satsas 233 miljoner på att förbättra möjligheterna till bredband i hela länet.

Hur ser det ut med bredband där du bor? Berätta i kommenteringen! 

Satsningen görs för att nå målet att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till bredband på minst 100 megabit per sekund år 2020. Bakom satsningen står Länsstyrelsen och länets kommuner. För att kunna genomföra projektet har man fått pengar ur Europeiska regionalfonden. 

Idag är det stora skillnader mellan hur det ser ut med bredband i olika delar av länet. Om man ser till hela Västernorrland har 51 procent av invånarna ett bredband på 100 megabit per sekund eller mer. Utanför tätorterna är det bara nio procent som har lika snabbt bredband, enligt Niklas Guss projektledare för bredbandssatsningen på Länsstyrelsen. 

Det länsstyrelsen gör är att bygga form av stomnät för bredband vilket innebär att fiberkabeln inte kommer att gå ända fram till invånarnas dörr, men målet är att underlätta för de som vill ansluta sig till nätet.

Det har ofta varit kostsamt för vissa kunder att ansluta till de befintliga näten eftersom det varit långt till anslutningspunkterna.

Många är beroende av bra bredband för att kunna bo och jobba i landsbygd, säger Niklas Guss. 

– Det finns företag och hushåll på landsbygden som vill fortsätta leva och verka där. Vi vill hitta möjlighet för företag och nya invånare att etablera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista