Östanskär jakt och konferens. Foto: Stig Edfast
1 av 2
Östanskär jakt och konferens. Foto: Stig Edfast
Ingrid Nilsson rektor Ålsta folkhögskola
2 av 2
Ingrid Nilsson rektor Ålsta folkhögskola. Foto: Gunilla Lindros/SR

Inköpsslarv för miljoner faller genom revisorernas nät

1:10 min

Landstingets revisorer kritiserade Ålsta folkhögskola för att ha handlat saker utanför avtal. Men landstingschefer, som köpt konferenstjänster för miljontals kronor utanför avtal, har sluppit granskning.

Hur ser du på granskningen av landstingets ekonomi? Diskutera i kommenteringen?

Chefer och ledningsgrupper och personal från landstinget har åkt på konferens till Östanskär jakt och konferens och Hallstaberget för totalt 3,8 miljoner kronor sedan 2010. Båda ställena saknar avtal med landstinget.

Bastu, spa, relax och andra aktiviteter har man ofta kostat på sig, visar vår granskning av fakturor. 3500 kronor per person slutade notan på när en grupp från kommunikationsavdelningen övernattade på Östanskär jakt och konferens. 

Även landstingets högsta tjänstemän och politiker har haft sammankomster på Hallstaberget i Sollefteå, som saknar avtal med landstinget. 

I juni 2015 övernattade Inger Bergström, tillförordnad landstingsdirektör, och sex andra av landstingets högsta chefer på Hallstaberget. 

Anläggningarna är bara två av flera ställen, som anlitats, trots att de saknar avtal med landstinget. Men de chefer som är ansvariga för konferensbokningarna har inte fastnat i revisorernas nät. 

Däremot har Ålsta Folkhögskola fått kritik för att ha handlat saker utanför avtal. 2012 slog landstingets revisorer ner på skolan i en granskning.

– Vi hade handlat saker utanför avtal presenter biobiljetter, sådant som vi använde som priser till deltagarna, säger Inger Nilsson rektor på Ålsta folkhögskola.

När revisorerna 2014 gjorde en granskning av representation gåvor, resor och måltider också inom de nämnder som ansvarar för sjukvården, valde man att inte titta på om upphandlade avtal följdes.

Varför väljer landstingets revisorer att granska hur folkhögskolorna följer upphandlade avtal, men inte den del som hör till sjukvården?

– När landstinget bestämmer sig för vilken granskning man vill göra, då resonerar man om vad som granskats tidigare. Och man försöker göra en riskbedömning, av var de stora problemen i landstinget finns. Och då har man ju prioriterat områden, som har de stora underskotten inom hälso- och sjukvården. Jag tror att revisorerna resonerade som så, att vi har inte så bra koll på den interna kontrollen på folkhögskolorna, svarar Bo Basun chef för landstingets revisorer.  

Landstinget riskerar att stämmas av de leverantörer som man har upphandlade avtal med. Genom att handla av andra bryter landstinget mot lagen om offenlig upphandling, och det riskerar bli dyrare.

– Avtalen bygger på att man handlar vissa volymer, då får man rabatt. Det är det som är poängen att man ska få lite billigare, säger Bo Basun chef för landstingsrevisionen.

2012 fick Ålsta folkhögskola också kritik för att ha köpt in massage, mat och en diskjockey till en skolavslutning. Revisorerna kunde inte se en tydlig koppling till verksamheten.

Men i revisionen av resor och representation inom Hälso- och sjukvården 2014 gjordes däremot ingen bedömning om inköpen var befogade. 

Revisorerna påpekade att det saknades redovisning om vad representationen syftade till.

– Vi kan ju bara bedöma det vi tar del av. Och finns det ingen dokumentation, då är det ju lite svårare att uttala sig. Vi ägnar oss inte åt tyckande i allmänhet.

Kommer man inte undan granskning då, för att det saknas underlag? 

– Nej, det håller jag inte med om. Vi är ju kritiska i rapporten och tycker att det här är inte bra. Vi föreslår att man ska se över regelverken och vi föreslår att man gör det tydligare.  

På Ålsta folkhögskola går numera alla inköp via två personer som har utbildning i regelverket. Och enligt Bo Basun kommer man att ställa högre krav på landstingets övriga chefer.

– Vi föreslår utbildning och landstingsstyrelsen och de berörda nämnderna håller med om det. Deras svar var att det här ska vi se över. De skulle ge landstingsdirektören uppdrag att ta fram förslag, om jag minns rätt, säger Bo Basun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista