Lillemor Lång, Kommunal Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
1 av 2
Lillemor Lång, Kommunal Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Omöjligt för en person att sköta tre avdelningar anser Kommunal

Huvudskyddsombudet: Vi kommer aldrig att gå med på det
3:31 min

På Skottsundsbackens äldreboende söder om Sundsvall väntar personalneddragningar. En person kommer enligt förslaget att ensam få ansvara för tre avdelningar. Något som Kommunal nu motsätter sig.

Idag sätter sig Sundsvalls kommun tillsammans med Kommunal för att i en risk- och konsekvensbedömning diskutera neddragningarna och bemanningen på äldreboendet Skottsundsbacken en och en halv mil söder om Sundsvall.

Enligt förslaget ska sex vårdpersonal ansvara för åtta avdelningar nattetid. Fem avdelningar har dementa patienter och de ska inte lämnas obemannade vilket betyder att en person får ensam ta hand om de tre avdelningar med gäster som har somatiska, kroppsliga, problem.

Lillemor Lång, huvudskyddsombud på Kommunal Mellersta Norrland tycker inte det är en godtagbar lösning.

– Nej, det är inte okej. Det är inte en god arbetsmiljö. Även på de somatiska avdelningarna finns det många som är förvirrade och säkert också dementa.

Lillemor Lång berättar att en stor del av tiden under nätterna är att springa på ringningar, alltså när de äldre själva ringer efter hjälp, men även att det går en hel del rörelselarm under nätterna.

– Så fort någon rör sig och det här larmet går igång då måste man titta till dem. Det här tar ju en hel del tid på nätterna.

Den personal som är ensam på de tre avdelningarna kan förstås begära hjälp från de andra avdelningar vid till exempel tunga lyft. Då uppstår problemet att en av avdelningarna med enbart dementa lämnas utan närvarande personal. Det är inte är bra och att en ensam person ska ha ansvar för 39 stycken personer det är inte rimligt anser Lillemor Lång.

– Det är det inte mänskligt att man ska ha så stort ansvar under sitt arbetspass.

Kommer ni att gå med på sex personal på åtta avdelningar?

– Nej, det kan vi inte göra. Det finns ingen möjlighet att kunna göra det. Det är första linjens chef som har yttersta ansvaret för boendet och då funderar man på om de vill ha det ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".