Barn spelar in sina röster för Voices of Umeå. Foto: Elin Berge.
1 av 2
Barn spelar in sina röster för Voices of Umeå. Foto: Elin Berge.
Anders Lind, kompositör. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Lind. Foto: Peter Öberg, SR.

Sundsvallsbornas röster blir musikverk

2:27 min

I dag inleds Kulturfestivalen i Sundsvall där det bjuds på konserter av olika slag. En som finns med i programbladet men som inte ska framföra något, är kompositören Anders Lind från Umeå. Han ska samla in sundsvallsbornas röster, som ska ingå i hans verk Voices of Sundsvall.

Under Kulturfestivalen ska Anders Lind ställa ut interaktiva installationer i Tonhallen i Sundsvall där folk kommer att kunna spela in sina röster och på så sätt kunna bidra till verket.

Det kan ses som en utveckling av hans Voices of Umeå som uppfördes under Umeås kulturhuvudstadsår 2014. Voices of Sundsvall går i samma linje, men nu finns också en kammarorkester med.

Voices of Sundsvall som ska ha premiär till hösten är ett verk för stor folksamling, elektronik och kammarorkester, i det här fallet Nordiska kammarorkestern i Sundsvall. Verket är en del av projektet Framtidens orkestermusik som Anders Lind och Nordiska kammarorkestern jobbar med, och som har som syfte att utveckla den samtida orkestermusiken genom att integrera ny teknik.

Anders Lind har utvecklat ett animerat notationssystem för vokalisterna som i Sundsvalls fall handlar om en folksamling på 100 personer.

– Jag skriver traditionella partitur till orkestern och för att kunna möjliggöra det här samspelet med folk som inte läser noter så har jag utvecklat det här animerade notationssystemet där i stort sett vem som helst kan komma och medverka, säger Anders Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista