Rektor Eva Engström på Hagaskolan i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Rektor Eva Engström på Hagaskolan i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Hagaskolan i Sundsvall bemöter kritiken

1:21 min

Vi saknar enhetliga regler för skolarbetet, det säger Eva Engström rektor på Hagaskolan i Sundsvall i en kommentar till Skolinspektionens kritik. 

Skolinspektionen konstaterade bland annat att eleverna har stora kunskapsbrister, en majoritet klarar inte alla kurser, elever känner sig otrygga och får ingen studiero i klassrummet.

Hagaskolan har under åren slagits ihop med andra skolor och därför så råder det olika kulturer och regelverk, menar Eva Engström.

Det finns till exempel inga gemensamma regler för när och hur mobiltelefoner får användas på lektionerna eller hur lärare ska agera när elever uppträder störande.

– Det är alltid lätt när man sitter med facit i hand och säga att det här skulle man skulle man ha gjort något åt tidigare och det är väl därför Skolinspektionen ser så allvarligt på det hela, menar rektor Eva Engström.

Skolan ska nu försöka enas kring gemensamma regler som också ska efterlevas.

På torsdag träffar Skolinspektionen representanter för skolledningen och kommunen. Om Hagaskolan inte kan uppvisa kraftiga förbättringar inom flera olika områden så an ett vite på en halv miljon kronor dömas ut den 31 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista