En person som nyper tag i fett på buken. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.
Rein Florell, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin Västernorrland
2 av 2
Rein Florell, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i Västernorrland. Foto: Viktor Åsberg

Svårt för barn med viktproblem att få behandling i Västernorrland

1:07 min

Många barn och ungdomar i Västernorrland lider av fetma. Men trots det finns det idag ingen ordentlig verksamhet inom landstinget där man jobbar med att behandla unga med viktproblem. 

Hur viktigt tycker du det är att vården arbetar strategiskt kring barn med viktproblem? Har du egen erfarenhet? Berätta!

Ungefär sex procent av alla barn mellan 6-16 år i Västernorrland lider av fetma. Sammanlagt handlar det om ungefär 2000 barn, visar statistik från landstinget Västernorrland.

Men trots denna situation så finns idag ingen ordentlig verksamhet inom landstinget där man jobbar med att behandla barn med viktproblem.

Det finns ändå vissa barn som får hjälp men det sker på eget initiativ från enstaka läkare och sjuksköterskor, inte systematiskt.

Rein Florell, som är verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i Västernorrland, är kritisk till den här situationen. Han säger att problemet är att det saknas riktade resurser från politiskt håll för att arbeta med frågan.

Det handlar om att man inte har fått en riktigt tydlig passning från politiken med öronmärkta pengar som man kan använda till det här. Som det är nu blir det ofta bortprioriterar och tyvärr så hamnar personer med övervikt och fetma ganska långt bak i kön när man ska prioritera. 

Samtidigt har landstinget en väldigt dålig ekonomi. Är det inte då rimligt att prioritera bort sådant som inte är akut?

– Jo, det blir så om man har alla pengarna i en påse och säger att alla ska ta ur samma påse. Men man kan också göra en kostnadseffektiv verksamhet om man ser till att den är frånskild från allt annat. Det handlar ju också om att det här kostar pengar på sikt. Många överviktiga får ju följdsjukdomar som gör att det blir dyra kostnader för landstinget så jag tror att man biter sig själv i svansen om man inte gör något åt detta, säger Rein Florell.

Idag och imorgon arrangeras en konferens på Sundsvalls sjukhus med fokus på barnfetma. Där kommer det bland annat att diskuteras om hur man kan arbeta förebyggande och hur man kan behandla övervikt och fetma. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista