Skylt, Bjästa. Foto: Anna Ahlström
Fastighetsägaren Arkaden Ö-vik riskerar vite och tvångsförvaltning. Foto: Anna Ahlström

Hyreshusen förfaller - kan tvångsförvaltas

3:27 min

Taket ruttnar, hissen är trasig, värmen och varmvattnet fungerade inte när kylan var som strängast. Men nu får hyresgästerna i Bjästa rätt mot hyresvärden, bolaget Arkaden Ö-vik.

Fastighetsbolaget har under lång tid misskött fastighetsunderhållet och flera hyresgäster i Bjästa har klagat. Nu har Hyresnämnden beslutat att värden, bolaget Arkaden i Örnsköldsvik, har till i mars på sig att åtgärda bristerna, annars väntar ett vite på totalt 23 000 kronor.

Ja, flera hyresgäster i Bjästa tycker att värden, bolaget Arkaden Ö-vik, missköter deras boende. Nu riskerar fastighetsägaren att betala vite om inget görs åt de allvarliga bristerna - annars blir nästa steg tvångsförvaltning.

Stig och Margit Arnelöv bor i en av lägenheterna och har klagat länge utan att något hänt.
– Vi hade bara tretton grader inne under jul å nyår. Tanten nere frös så hemskt. Vi var tvungna att fara till stan å köpa element. Det var som att bo i en sommarstuga, berättar Margit.

Problemen har varit många för hyresgästerna. Fastighetsbolaget Arkaden i Ö-vik har fått Hyresgästföreningen att agera. I juli lovade värden att åtgärda totalt 18 brister i ett par hus, men fortfarande kvarstår problemen.

På loftgången utanför hissen berättar Margit.

– Det tar tid innan hissen kommer. Den här har inte blivit besiktad på 15 år. Och vi kan inte ta hem sonen som sitter i rullstol, säger hon.

Hissen är oanvändbar för Margit och Stig. Det saknas bland annat nödsignal, belysning och drivremmen är sliten.

– Och jag har så ont i benen så jag har svårt att gå i trappen, säger Stig.

Hur känns det här?

– Det känns inte bra alls. Vi flyttade hit för han kan inte skotta. Vi orkar inte ta hand om huset. Det är en besvikelse, säger Margit.

Arkaden Ö-vik har fastigheter i Bjästa och Örnsköldsvik. Nu riskerar bolaget att betala vite - och om inget görs åt problemen, kan det sluta med att Hyresgästföreningen ansöker om tvångsförvaltning av fastigheterna..

Stig och Margit Arnelöv, som bott i lägenheten i snart två år, har själv försökt ligga på.

Vad säger hyresvärden?
– Han svarar aldrig... Och hyresavierna. de delar han ut sent på kvällen när det är mörkt. Och postar i brevlådan då, säger Margit.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista