Fiberoptik kabel stora rullar färdiga för leverans. Foto: Gunnar Lundmark/TT
Fiberoptik kabel stora rullar färdiga för leverans. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Bredbandsfiber till byar mellan Sörfors och Njurundabommen

Sundsvalls Elnät och ServaNet har beslutat att bygga ut bredbandsfibernätet i byar mellan Sörfors och Njurundabommen. Även privatpersoner ska kunna ansluta sig. 

I samband med satsningen på utbyggnaden av bredbandsfiber i Västernorrland så har nu Sundsvall Elnät och ServaNet beslutat att under våren få igång en fiberutbyggnad av dom byar och områden som ligger mellan Sörfors i Matfors och Njurundabommen.

Även fler sträckor kan bli aktuella inom ramen för projektet. 

Utbyggnaden finansieras delvis av EU-pengar, men dom pengarna finansierar bara anslutning av företag mellan tätorter och därför skjuter Sundsvall Elnät till pengar så även invånare ska kunna ansluta.

Som vanligt beror omfattningen av utbyggnaden på hur stort intresset är från dom som bor i aktuella områden, enligt Göran Sörell som är VD för ServaNet och Sundsvall Elnät.

Samtidigt har regeringen idag beslutat utöka stödet till länens bredbandskoordinatorer med 21 miljoner kronor i år, jämfört med 15 miljoner förra året.

2015 införde regeringen särskilda bredbandskoordinatorer med ansvar för bredbandsutbyggnaden i länen.

Ett exempel där bredbandskoordinatorn spelat en viktig roll är bredbandsprojektet Dig.2020 i Västernorrland, där man ska nå regeringens bredbandsmål om 100 Mbit per sekund senast år 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista