Hus i vintriga Reselebygden. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Hus i Reselebygden. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Bostadsbrist på landsbygden när gårdar blir fritidshus

7:08 min

Det är inte bara i städerna som det är bostadsbrist, utan även på vissa håll på landsbygden. Som i Resele, några mil norr om Sollefteå, där är det svårt att hitta hus för familjer som vill flytta in eftersom semesterfirare äger många stora hus.

Hur ser du på att gårdar används som fritidshus så det blir svårt för inflyttare att hitta passande bostad? Förslag på lösningar? Diskutera!

Emelie Kårén som är med i inflyttningsgruppen i Resele och som jobbar med att få människor att flytta dit, ser ett problem med det här.

Hon berättar att det finns människor som vill flytta till Resele och som kontaktar inflyttningsgruppen för att få hjälp, för trots att det finns enstaka hus till salu på orten, så passar det inte inflyttarnas behov.

– Det känns lite sorgligt när man vet att det finns hus som nyttjas väldigt lite och som kanske passar den typen av objekt som de här människorna söker. Det känns lite konstigt faktiskt att man ska säga att landsbygden har bostadsbrist, men det blir faktiskt så i förlängningen, säger Emelie Kårén.

Därför har inflyttningsgruppen skickat ut en enkät till ägare av gårdar som passar inflyttares behov. 65 fastighetsägare har fått ett brev där de får frågor om vilka framtidsplaner de har för sina gårdar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista