Angelica Frank vid en av de stora målningarna i den öppna verkstaden för flyktingar. Foto Ulla Öhman
Angelica Frank vid en av de stora målningarna i den öppna verkstaden för flyktingar. Foto Ulla Öhman

Hittar konstnärer bland flyktingarna

1:17 min

Integrationsprojektet "Konsten som mötesplats" i Järnsta i Nordingrå går nu in i ett nytt skede. Från att ha varit en öppen verksamhet för alla nyanlända flyktingar så ska man nu ägna sig åt konstnärerna bland de nya svenskarna.

2013 när projektet startade var det som en öppen verkstad för alla som ville. För de nyanlända flyktingarna på boendena runt omkring blev det ett välkommet avbrott i vardagen och uppemot 40 människor kom till mötena där man målade, skulpterade och broderade.

Men målet har hela tiden varit att hitta kulturutövarna bland flyktingarna, de som arbetat med kultur i sitt hemland. Och nu har man kommit dit.

Vi har ju träffat konstnärer här som tidigare jobbat professionellt som konstnärer i sitt hemland.

Nu har projektet därmed gått över till ett stadium där man tar hand om de individer som varit konstnärer, filmskapare eller annat i sina hemländer innan flykten. De konstnärer jobbar nu i par med Nordingråkonstnärer och man har mer anordnade workshoppar.

Vi vill se till att de ska kunna fortsätta och ta vid sin egen konstnärliga praktik här och vi vill synliggöra dem i Västernorrland.

Har du tips om intressanta kulturprojekt eller -händelser i Västernorrland just nu så maila gärna till reportern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista